Защо е важен уебсайта?

Защо е важен уебсайта? Много от вас ще си кажат „Тия луди ли са! Разбира се, че уебсайтът е важен, няма нужда да ми го обясняват.“ И те ще са прави. Днес, обаче искаме да хвърлим малко по-различна светлина върху този въпрос, а именно – Защо начинът, по който изглежда и функционира вашия уебсайт, е важен?

Защо е важен уебсайта за маркетинга и бизнеса?

Тази статия е част от нашата Фейсбук поредица с Маркетинг съвети. Като за начало нека споделим и няколко интересни мисли на световни маркетолози и предприемачи относно важността на уебсайта:

Пол Кууксън: “Уебсайтът ви популяризира 24/7. Никой друг няма да го направи.“

Д-р Кристофър Дейдаг: „Уебсайт без посетители е като кораб, изгубен в хоризонта.“

Остин Клеон: „Не мислете за уебсайта си като машина за самореклама, мислете за него като машина за самооткриване.“

Амит Калантри: „Уебсайтът е прозорец, през който вашият бизнес приветства света.“

Джей Баер: „Никой не идва на вашия уеб сайт, за да се забавлява. Те имат въпроси, на които смятат, че можете да отговорите. Съдържанието отговаря на въпроси.“

И една бонус мисъл, която някъде прочетохме: „Страхотният уебдизайн без функционалност е като спортен автомобил без двигател!“

Нека присъпим към въпроса: Защо е важен уебсайта?

Когато даден магазин отваря, той държи да изложи най-доброто и атрактивно на витрината си. Така ще привлече повече посетители и купувачи. Мислете за сайта си по същия начин. Вашият уебсайт е витрината на вашия бизнес. Дали имате онлайн магазин, корпоративен уебсайт или просто личен сайт, то най-важното на един уебсайт е да:

  • Привлича правилните посетители;
  • Насочва към основните услуги или продукти, които предлагате и да ги продава;
  • Събира данни за контакт за бъдеща комуникация.

По данни на Comscore 93% от решенията за бизнес покупка започват с търсене в търсачката. Ако вие намяте уебсайт, то това означава, че вашият пазар е свит и продавате само на една част от онези оставащи 7%.

Основна част от цялостния маркетинг – уебсайтът е основна част от цялостната маркетинг стратегия. Каквото и да правите, вие привличате и продавате чрез него.

Професионализъм – чрез уебсайта си вие излъчвате професионализъм. Там е мястото, където можете да покажете част от работата си или продуктите, които предлагате. Можете да добавяте стойност за потребителите или просто да покажете вашата експертиза.

Лесен достъп – Уебсайтът може да се достигне от всяка точка на планетата. Аз лично мога да дам редица примери за продажби на услуги през уебсайта. И то не става въпрос само за маркетинг. Майка доведе детето си на лекар от Англия, защото намери лекар в България, който можеше да я приеме по-бързо. Примерите са много. Все пак живеем в глобален свят и лесно можем да продаваме продукти на цял свят. Наличието на уебсайт прави много лесно хората да ви намерят, да прочетат за вашата компания, какво правите и да отговорите на куп въпроси, които имат към вас.

Най-ниска цена – Уебсайтът промотира бизнеса ви 24 часа в денонощието. А необходмият разход за него е само годишната такса за домейн и хостинг или приблизително 120-150 лв/година. Ако няма уебсайт, колко ли голям ще е бизнесът, че да не може да си позволи такава инвестиция?

Положителен ROI каквото и да продавате, вие при всички положения ще можете да си възвърнете инвестицията за 1 година. И тъй като в повечето случаи уебсайтът се редизайнва на 5 години, то това означава, че вие ще си възвърнали инвестицията от направата му поне няколко десетки и стотици пъти.

Продължителност във времето – в дигиталното пространство единствено уебсайтът е мястото където имате пълен контрол над случващото се и е вашето собствено място. След като инвестирате в един хубав, модерен, добре оптимизиран и функционален сайт, то той ще продължи да ви служи. Това не се случва с никоя реклама никъде. Освен това дигиталната реклама в повечето случаи води към уебсайта ви. Традиционната реклама в повечето случаи също е обвързана със сайта.

Самообслужване – На вашия уебсайт може да се публикува достатъчно информация за стоките или услугите, както и секция с въпроси и отговори. По този начин можете да подобрите цялостното обслужване, да сведете до минимум времето за отговаряне на повтарящи се въпроси, както и да дадете пълна информация на заинтересованите. Така оптимизирате собственото си време и процеси, вашият отдел за обслужване на клиенти по-ефективен, а и ще покажете на всички потребители, че цените тяхното време.

Ако все още нямате уебсайт или искате да подобрите дизайна и функционалността на сегашния ви, но не знаете как да направите запитването си, вижте статията ни Как се пише задание за сайт? 

Сега вече знаете защо е важен уебсайта. Ако искате да обновите сегашния си сайт или се нуждаете от нов, свържете се с нас на office@creativezbg.com или през формата ни за контакт за изготвяне на индивидуална оферта.

Разгледайте галерията ни с уебсайтове и прочетете как протича процесът по изграждане на един уебсайт. И не се притеснявайте, ако имаме въпроси, ние ще ви попитаме още преди изготвянето на офертата.

Абонирайте се за месечния ни бюлетин

Абонирайте се за месечния ни бюлетин, които съдържа освен тонове полезна информация, но и специални промоционални предложения САМО за абонатите.

Обещаваме, изпращаме по един имейл на месец. Така че няма да досаждаме. Също така не споделяме лични данни с трети страни.