Защо да използвате копирайтинг? + [ВИДЕО]

Копирайтинг е термин, буквално взет от английски език: copy – текст, предназначен за публикуване и writing – писане. Очаквано, заемката е натоварена с точно определен нюанс – създаването на текстове, които подтикват и предизвикват потребителите да извършат желано действие в полза на даден бранд.

копирайтинг - 5 причини защо да го използвате за развитие на бранда си

Важно е да знаете, че между копирайтинг и създаване на контент/съдържание/ има разлика. Създаването на съдържание обхваща всякакъв тип текстове, онлайн (за собствения уебсайт, блог, социални медии) и офлайн. В процеса на изготвяне на стратегия се съставя контент план за публикуване на текстове по различни канали с цел налагане и развиване на бранда.

Накратко, копирайтърът е човекът, който облича посланията ви в подходящите думи и стил. Професионално създава текстове, които завладяват потребителите, гъделичкат любопитството им и са полезни за нуждите им, тоест текстове, които продават.

5 причини да използвате копирайтинг във вашата стратегия

Създаването на съдържание е съществена част от маркетинговата стратегия на всеки бранд. Умелият копирайтинг осигурява качествено онлайн присъствие чрез съдържание, обвързано с марката, което прави впечатление или носи добавена стойност за потребителите. В същото време текст, който е в крак с актуалните тенденции на SEO оптимизацията прави сайта ви по-видим за търсачките, т.е. сайтът излиза на по-предни позиции при търсене на продукти и услуги.

Вижте в краткото видео основните 5 причини, поради които е важно да използвате копирайтинг във вашата маркетинг стратегия. Ако искате да разберете повече за всяка една причина, можете да продължите да четете по-надолу.

Вижте още полезни видеа в нашия YouTube канал. Последвайте ни там, за да получавате известия за всички нови видеа, които публикуваме там.

#1 Показвате експертиза в областта

Когато проучват даден продукт или услуга, хората в голяма степен разчитат на маркетинга “от уста на уста” и личните препоръки. Но не се ограничават само до там и тук идва мястото на копирайтинга.

В наши дни дори и децата на 6-7 годишна възраст “питат” Google – затова е важно и вашият бранд да е видим и добре позициониран. Какъв е ключът – публикуването на полезни, експертни текстове ще доведат потребителите на сайта Ви. Нужно е да се утвърдите като експерт в своята ниша. Това е възможно, например когато сайтът на бранда разполага със специфични публикации.

Интересът към вас се покачва, ако предоставяте онлайн специализирана информация по теми, свързани с вашите продукти и услуги. Например, ако предлагате ключарски услуги, публикация от вида “Как да изберем ключалка за входна врата” ще ви осигури заинтересовани читатели, които да се превърнат в клиенти.

#2 Обучавате потребителите

Можете ли да сте полезни на потребителите, без всяка втора дума в текста да е името на бранда? Естествено, че е възможно – с професионален копирайтинг и полезно съдържание. Нека конкретизираме – ако продавате обувки онлайн, можете да обогатите блога си по безброй начини, например с общи образователни материали за ортопедичните стелки, поддържането на кожа или правилната преценка на размера.

“Как правилно да измерите стелката за точен размер?”, “Как се отстранява петно от естествена кожа?“, “6 съвета за поддържане на кожени обувки” са само част от идеите, които могат да бъдат приложени.

Помогнете на човек в затруднение и усилията ви ще се отплатят в бъдеще.

Копирайтинг е част от маркетинга на съдържанието и се отговаря на въпроси на клиенти и потребители

#3 Oтговаряте на въпроси на потребителите

Консуматорството в наши дни, както и опитите на част от потребителите да му се противопоставят, повдигат милиони въпроси ежечасно. И печели този, чийто отговор се класира в челните позиции при търсене.

Защо копирайтингът да е част от стратегията ви? Ето основателна причина: Между 70 и 80% от търсещите потребители обръщат внимание само на органичните резултати по данни на Hubspot. Тоест всеки компетентен текст, който може да задоволи любопитството на потребителите и е оптимизиран за търсещите машини, би получил заслужен интерес и оттам увеличаване посещаемостта на Вашия сайт. А това е и най-лесният начин потенциалните клиенти да се превърнат в реални.

#4 Подобрявате видимостта на бранда в търсачките

Качественото онлайн присъствие печели видимост на бранда и последователността в тази посока ще бъде възнаградена. Как става това – с интегрирана стратегия, чиято генерална цел е налагане, развиване и популяризиране на бранда. Сред подходите, които ангажират максимален брой потребители и ви правят лесно разпознаваеми най-често са оптимизираните полезни публикации за потребителите, запомняща се персонализирана история и не на последно място визуалното съдържание.

Инфографиките и видеата придобиват все по-голямо значение, защото се консумират по-бързо и по-лесно както в статии, така и в социалните медии. Последните проучвания сочат, че 91% от потребителите предпочитат визуалното и интерактивно съдържание пред писания текст.

#5 Копирайтингът подпомага утвърждаването на бранда сред потребителите – brand awareness

Веднъж станал разпознаваем брандът ви се нуждае от упорита работа, за да запази позициите си. Професионалният копирайтър ще ви помогне в задачата постоянно да изненадвате потребителите, да напомняте за бранда и да носите добавена стойност на настоящите и бъдещите си клиенти. Създавайте ангажиращо съдържание във всички канали, които използвате.

Потърсете ни за качествени копирайтинг услуги за създаването на статии с добавена стойност, оптимизирани текстове за уебсайта ви или видео съдържание на office@creativezbg.com

bg_BGBulgarian