16 вида ефективно видео съдържание за социалните мрежи

От 2020 година насам видеото вече не е скъпо удоволствие. Обаче всички данни показват, че с видео съдържание сте по-атрактивни за аудиторията, по-запомнящи и увеличавате продажбите си. Има различни начини за създаване на видеа – от снимане със собствения телефон до наемане на екип с висококачествена снимачна техника. Вижте по-надолу няколко идеи и изберете кои да приложите във вашия видео маркетинг.

16 вида видео съдържание и видео маркетинг за социалните мрежи

Съвет: Вижте най-успешните тактики за видео маркетинг, които да приложите успешно

Стъпки за изработка на видео

При започване на проект за създаване на видео, задъжително трябва да имате ясна идея какво искате да постигнете – дали искате да представите продукт, компанията, дадена кауза или да обясните нещо.

Това означава, че трябва да изградите концептуална рамка за ресурсите, които са ви необходими. Те могат да са: фирма за заснимане/монтиране на видеото или телефон с добро качество на заснемане (в зависимост от това какво ще правите), какво искате да представите на видеото (евентуално ангажиране на хора пред камерата, снимачен екип, снимки и видеа в суров формат), глас за видеото (дали вие ще говорите или ще се използва актьорски глас), дали да има видео анимация и т.н.

Следващият етап е предпродукция – Това е времето, когато набавяте всички материали за изработката му. В някои случаи тук е мястото на изграждане на сценарий и сториборд. Сценарият е задължителен при изработване на видео – благодарение на него ще знаете каква ще е продължителността и кои са важните моменти, които искате да представите във видео клипа си.

Освен това сценарият позволява да бъдете последователни в действията си, особено ако видеото се заснима. Сторибордът не винаги е задължителен елемент, но помага по-добре да се представи идеята за това какъв ще е крайният резултат. Той може да е описателен или представен с картинки.

Заснемане – В случай, че видеото ви се заснема, това е същественият етап от работата. В киното се правят няколко дубъла, за да може след това при монтирането да се представи сцената от различни ъгли. Ако вие сами ще се заснимате, то можете да помолите ваш приятел да застане отстрани и да ви снима с неговя телефон. Разбира се, тук се изискват последващи познания по обработка и монтиране на видеото. Така че, ако не сте напълно запознати с тази област, то ви съветваме да се обърнете към специалисти.

В зависимост какво видео ще се изработва, съществува вариант тази стъпка да бъде прескочена. Защо ли? Съществуват десетки сток банки за видеа, от където могат да се закупят вече готови заснети видеа, които да се монтират във вашето видео. Разбира се, изключително важно условие е целта на видеото да го позволява. Например, искате да представите ваши продукти по забележителен начин. Имате снимки на продукта си, например крем за лице, предоставяте неговите изображения на екипа/агенцията и вечелесно може да се монтира видео, което показва крсиви и усмихнати жени и вашия крем за лице едновременно.

Вижте нашата галерия с част от изработените от нас видеа >>> https://creativezbg.com/video-creative/

Постпродукцията или монтирането на видеото е етап, който е почти винаги задължителен. При него се наслагват различни ефекти, преминаване от кадър в кадър, шрифтове, цветове, добавя се лого и послание, звукови ефекти, глас и музикален фон и т.н. Ако нямате необходимите знания и умения, то задължително е тази дейност да прехвърлите към агенция или екипа, който е заснел видеото.

Последният етап е публикуването на вашето видео в интернет. Препоръчваме да го дистрибутирате в олкото се може повече канала. Можете да публикувате видеото във вашия YouTube канал, след което да го вградите или ембедвате в сайта си, както и да споделите линка от YouTube в социалните мрежи. Разбира се, можете директно да го качите в няколко социални мрежи, без да споделяте линка от YouTube. Вие решавате как да процедирате, като познавате добре аудиторията си и знаете какви действия обикновено прави. Има вариант и да публикувате видеото само в YouTube, ако сте влогър или целта е развитие само на този канал.

Разгледайте нашия гайд относно Как да изградим успешна рекламна стратегия с офлайн и онлайн реклама [3 част] – Онлайн канали

Видове видео съдържание, с което да ангажирате аудиторията

Възможностите за видео са почти безгранични. Да не забравяме, че видеото еволюира и навлизат нови формати – като 360º, 4К, виртуална реалност и др. Разбира се, важно е да предоставяте разнообразно съдържание, така че да сте максимално полезни за вашите последователи, потребители, клиенти и партньори.

Продуктово видео

Продуктовите видеа са ефективен начин, особено за онлайн магазините, да представят своите продукти по ефективен и запомнящ се начин. В продуктовото видео можете да сложите характеристиките на продукта, оценки от клиенти, начини на поръчка, плащане, доставка и т.н.

Видео за блог статия

Блог постовете са съдържание, което носи стойност на потребителте. Там освен полезна за тях информация под формата на текст, можете да добавите и видео съдържание, което освен че ще подобри оптимизирането на поста, но и ще добави още по-голяма стойност.

Корпоративно видео

Корпоративното видео представя компанията като цяло. В него показвате производствената си база, екипа, мениджърите, шоурума и т.н. Запознавате аудиторията с вас и помагате по-лесно да ви се доверят.

Видео за кауза

Каузите са нашата социална отговорност. В повечето случаи хората застават зад някаква кауза, защото са убедени, че така ще направят света по-добро място за живеене. Разкажете за вас и вашата кауза, като създадете видео съдържание за това. Това може да стане чрез слайдшоу на снимки и видеа, чрез интервюта, заснемане и др.

Разказ

Вашето видео съдържание може да е свързано с разказ. Например защо да не разкежете повече за дадена локация по света или у нас или за ваше преживяване, или просто да споделите знания по един различен начин. В YouTube канала на CreativeZ имаме специаленплейлист, в който споделяме видеа на тема основи на маркетинга » https://www.youtube.com/channel/UCFa1UKubId5QKRP9RtG3NMg

Слайдшоу видео

Слайдшоу видеото е приемлив вариант за споделяне на повече от едно изображение в социалните мрежи. Фейсбук предлага опцията да си създадете сами базов вариант на салйдшоу видео. Чрез него споделяте визии от преживявания, интериор или екстериор, вашата работа и т.н.

Влог

Влогът е най-евтиният начин да създадете канал и да го управлявате. Сами създавате видеата, в които разказвате за себе си или давате съвети за нещо. Може да провеждате игри в социалните мрежи или каквото още ви хрумне. Тук важна особеност е, че трябва изключително постоянство, за да се посигне успех.

Как-да видео

Чрез видеото Как-да можете лесно да покажете на потребителите как да направят нещо, в което вие сте експерт или производител на продукт. Примерите тук са много – как да сглобят мебел или как да боравят с инструмент, който вие произвеждате, или как да настроят рекламната си кампания в определена социална мрежа. Освен че показвате експертиза, вие помагате на потребителите и ставате по-разпознаваеми. И един любопитен факт: Една от най-често търсените фрази е как-да. Явно потребителите имат желание да разберат повече.

Интервю

Интервюто е чудесен начин за видео съдържание. По този начин можете ненатрапчиво да покажете лицето на компанията чрез мениджърите или като обратна връзка от клиенти. При интервюто има предварително определен сценарий и въпроси, които се следват, за да се получи яснота. Можете да включите и серия от видеа с експерти, които ви подкрепят във вашата дейност.

Зад кулисите

Това е още един начин да представите себе си или компанията. Вижте как се работи при нас или какво динамично ежедневие имаме. Така потребителите ще ви разберат повече, ще станете по-близки и ще могат по-лесно да ви се доверят.. Видео Зад кулисите може да се използва и при подготовка на събитие. В повечето случаи така можете да привлечете още посетители, които вече ще разберат мащаба на събитието, което организирате.

Уебинар

Уебинарите са изключително добър и запомнящ се начин за видео съдържание. На уебинарите събирате голям брой хора, които гледат и слушат всичко, което имате да споделите по дадена тема. След уебинара можете лесно и бързо да споделите видеото в YouTube, така че то да остане и да носи полза на други потребители.

Live-streaming или предаване на живо

Някои социални мрежи позволяват предаване на живо. Можете да споделите видео от дадено събитие, на което участвате, или да дадете възможност на хора, които не могат да посетят ваше събитие да присъстват на него, макар и дистанционно. Например правите представяне на книга. А защо не и да предавате на живо? Така и други ваши читатели ще могат да присъстват и да чуят вашия разказ.

Case-study видео

Чрез видео можете лесно да обясните опита, който сте придобили от даден проект и какви изводи сте извадили от него. Кейсовете са чудесен начин да покажете експертиза, проект, по който сте работили, и резултати, които сте постигнали.

Инфографика

Инфорграфиката в повечето случаи е позната като дълъг вертикален файл-изображение, в което е представена тенденция и полезни данни от даден пазар. А защо да не разчупите малко познатата визия и да не направите едно видео с тези данни. Така можете да представите данните, които имате, по един по-различен и запомнящ се начин.

Анимирани видеа

Анимираните видеа могат да бъдат различни като концепция и да представят различни идеи и концепции. В почти всички случаи можете да ги използвате, така че да създадете изключително визуално съдържание.

Explainer video или Обяснително видео

Когато уеб потребител посещава даден уебсайт за пръв път, колко често го оставя с истинска представа за това какви услуги предлага компанията? Това в пълна степен важи за уеб базирани платформи, които предлагат определена услуга. Това е мястото, където обяснителното видео се появява.

Използвайки едновременно зрителните и слуховите сетива, видеото увеличава степента на задържане и изяснява предложената стойност. Човешкият мозък е програмиран да реагира по-добре на разкази, по-специално на тези, които участват с познати за тях идеи. Смесвайки непознати идеи с познати, историята, разказана чрез видеото, помага на потребителите да се запознаят с новите концепции и характеристики на услугата или продукта.

Включете видео съдържанието във вашия видео маркетинг. За запитвания и заявки за изработка на видео: office@creativezbg.com или през контактната форма.

bg_BGBulgarian