Успешни тактики за видео маркетинг, които да приложите през 2020 г.

Използвате ли видео съдържание във вашата маркетинг стратегия? Ако все още се чудите дали е добре да започнете, ето няколко идеи, които да приложите. След това ще видите и няколко тактики за видео маркетинг. Първоначално текстът на тази статия бе публикуван в нашата Facebook страница в рубриката ни Маркетинг съвети: въпроси и отговори. Последвайте ни, за да получавате полезна информация преди всички.

Успешни тактики за видео маркетинг за социалните мрежи през 2020 година

📌 Тенденции за видео маркетинг през 2020 г.

 • 78% от хората гледат видео онлайн всяка седмица, а 55% от тях – всеки ден
 • 72% от потребителите предпочитат да научат чрез видео за продукт или услуга, вместо да прочетат за тях
 • 82% от целия потребителски трафик в интернет ще бъде от онлайн видео съдържание през 2022 г.
 • 6 от всеки 10 човека предпочита да гледа видеа вместо телевизия
 • всяка година гледането на видео през мобилно устройство нараства със 100%
 • 75% от потребителите предпочитат да гледат видео с хоризонтално обърнат телефон, а 25% – във вертикално положение
 • 300 часа видео съдържание се качва всяка минута в YouTube
 • всеки ден в YouTube се гледат над 1 милиард часа видео
 • повече от 50% от преглежданията в YouTube са през мобилни утройства
 • с 13,9% е по-голяма ангажираността на видеата във Facebook
 • 81% от бизнесите използват Facebook за своя основна платформа за видео съдържание
 • 85% от потребителите във Facebook предпочитат да гледат видеа без да е пуснат звука
 • 72% от потребителите в Instagram купуват продукт, след като са видели в платформата видео реклама
 • 90% от видеата в Twitter са гледани през мобилно устройство
 • 41% от бизнесите използват уебинарите като канал за видео съдържание
 • само 2% от маркетолозите използват интерактивно видео (видео със СТА бутон)
 • 11% от маркетолозите използват виртуалната реалност (VR) в своите стратегии
  *Статистиката е от SocialMediaToday

Ако тези данни не са достатъчни, вижте 7+1 причини защо да използвате видео маркетинг. След това вижте и успешни тактики за видео маркетинг в отделните социални мрежи.

И след тези много цифри, нека споделим и няколко успешни тактики, които да приложите в своите видео маркетинг стратегии. Разбира се, всяка платформа има своите специфики и е добре да ги съобразите, за да може вашият видео маркетинг да бъде по-успешен.

Тактики за видео маркетинг в YouTube

👉Създайте страхотни thumbnails за вашите видеа. Това е началното изображение, което се вижда на всяко едно видео във вашия канал. Използвайте лица в близък план или някакъв фон, който е различен за всяко едно видео.

👉Вашето видео трябва да се отличава от останалите – и в канала ви, и в предложените от платформата.

👉Напишете завладяващи заглавия – както казва Дейвид Огилви „Средно 5 пъти повече хората четат само заглавието, вместо самия текст.“ Нека вашето заглавие завладее публиката. Проверете също за грешки – все пак няма да изглеждате професионално, ако пишити както ви падни.

👉Използвайте карти във видеото, за да увеличите ангажираността (това са линкове, анкети, линкове към други видеа, канали и др. и се поставят там, където се говори за тях и е подходящо като време). Картата се появява, когато потребителят кликне на символа ”i” в горния десен ъгъл.

👉Използвайте крайния екран, за да добавите повече контекстуалност. Можете да ги препратите към други ваши видеа или плейлисти, да се абонират за канала ви.

👉Задължително поставяйте ключови думи (тагове) в своите видеа. Ако е приложимо, превеждайте ги и на друг език. Така вашето видео ще се открива повече и ще има по-добра гледаемост.

👉Бонус: ембедвайте видеата в сайта ви, така ще подобрите вашето SEO.

Видео маркетинг във Facebook

📌 За предпочитане е видеата във Facebook да са квадратни 1:1 – така заемате по-голяма част от екрана на мобилното устройство.

📌Обърнете особено внимание на текста в самия пост към видеото – За разлика от YouTube където се вижда заглавието на видеото и след клик върху него + скрол под него се вижда описанието, то тук е обратното. Една от успешните тактики за видео маркетинг е да въздействате на аудиторията с вашия текст, така че да искат да гледат и видеото.

📌Във Facebook видеата започват веднага. Завладейте публиката в първите няколко секунди на видеото, за да изгледат докрая. Още в началото трябва да присъства продукта, ако е продуктово видео, съответно бранда.

📌Същото правило за thumbnails – бъдете завладяващи. Въпреки че във фийда те не се виждат, все пак в бизнес профила видеата са подредени. В зависимост какъв е бизнеса, възможно е потребителите да дойдат на него, за да потърсят някое видео.

📌Преглеждайте данните от всяко едно видео. Те ще ви помогнат за бъдещото оптимизиране на вашия видео маркетинг.

Тактики за видео маркетинг в Instagram

✅В Instagram може да поствате видеа навсякъде както във Фейсбук, като има и допълнителен плейсмънт – IGTV. Всъщност само в IGTV можете да сложите директен линк към сайта ви, който да е кликаем!!! (освен в био-тo, разбира се)

✅В IGTV можете да поствате видеа до 60 мин, като тяхната ориентация е 16:9 или 9:16

✅Във фийда видеата трябва да бъдат до 1 минута.

✅Можете да поствате и видеа в stories, съответно и в highlights.

✅Съобразете thumbnail-а на видеата ви от IGTV за фийда (появяват се там по желание, ако са по-дълги от 1 минута) – имайте предвид, че видимата му част ще е централната квадратна част.

✅Използвайте хаштагове за вашите видеа.

Имате нужда от видеа за вашата стратегия? Търсите партньор за създаване на стратегия и прилагане на успешните тактики за видео маркетинг? Разгледайте нашата секция с част от наши изпълнени видео проекти. Свържете се с нас на office@creativezbg.com или ни пишете през контактната форма.

bg_BGBulgarian