Каква е разликата между front-end и back-end разработчик?

Понякога на човек му е трудно да следи цялата терминология в дадена област. Особено когато става въпрос за друга сфера, тотално различна от сферата, в която се движи. Една от услугите ни е разработване на уебсайтове. Когато комуникираме изграждането на един сайт, се стремим да не използваме специфични термини. Въпреки това, понякога тяхната употреба е неизбежна. Затова темата от Facebook рубриката ни е каква е разликата между front-end и back-end разработчика.

разликата между front-end и back-end при разработване и изграждане на уебсайтове

Без значение от платформата, на която ще се изгражда сайта ви, или ще е със собствено написан код (custom сайт), разбирането на различната работа, което трябва да се свърши по него, улеснява процеса и оптимизира времето по разработването му.

Накратко можем да кажем, че разликата между front-end и back-end програмиста е, че front-end разработчика се грижи за частта, която се вижда от потребителите, а back-end разработчика – за начина, по който функционира сайта. Понякога един и същи човек изпълнява и двете функции. Тогава се нарича full stack дивелъпър.

Има случаи, особено при големи проекти, когато екипът е съставен както от фронтенд, така и от бекенд програмисти, които се занимават с различните дейности.

Front-end разработчик

Front-end разработчикът трябва да владее програмните езици CSS, HTML и JavaScript, а може да има тясна специализация в някои от следните направления, където не винаги е нужна употребата им:

  • уеб дизайнер – създава външния вид на сайта. Това може да е на PhotoShop наприлемр, като на клиента се представя mock-up;

  • UI дизайнер – като цяло дизайнерът създава визията на сайта, свързана с потребителския интерфейс, откъдето идва и името (UI – user interface) – всякакви анмирани ефекти, цветови елементи и графики и т.н.

  • UX дизайнер – това е една от най-отговорните задачи. Преди стартирането на даден проект. UX дизайнерът изучава цялостното потребителско изживяване, което трябва да се създаде, а от там идва и наименованието (UX – user experience). Неговата роля е да проучи и създаде такова потребителско изживяване, че за всеки потребител да е лесно да навигира, бързо да намира желаната информация и в крайна сметка да се превърне в клиент.

Много често се случва и трите различни професии да се изпълняват от един човек. Когато създаваме един сайт, още преди стартиране на работата, сядаме заедно с клиента и начертаваме на лист къде какво трябва да има. Това е изключително важно за нас и за клиента. По този начин „изчистваме“ цялата концепция, клиентът знае какво трябва да получи на изхода и всички са доволни.

Вярно е, че това е работа, която изисква допълнително време и средства, но това спестява главоболия, време за изпълнение, а в някои случаи и бюджет.

Back-end разработчик

Back-end разработчикът се грижи за вътрешната инфраструктура на сайта – начин на функциониране на сайта, сигурност, управление на съдържанието, актуализации, база данни, сървър и др. Владее езиците PHP, C++, Java, .Net и др. Обикновено добрият бекенд програмист владее един от тези езици и достатъчно запознат, за да пише код на 2-ри или 3-ти език. Задължително условие за тях е работата с бази данни като MySQL, Oracle и SQL Server.

Тяхна е задачата така да бъде изграден сайта, че ако тряфикът към него рязко се увеличи, той да не спре да работи коректно. Освен това, мисълта на back-end програмиста тече и в посока – ако трябва да се добави нова функционалност, сайтът така да бъде направен, че добавянето на новата функционалност да не счупи всичко останало. Всяка една връзка и всеки един процес които се случват на сайта, са премислени добре предварително, за да може в последствие администраторът на сайта лесно да качва ново съдържание, да добавя нови бутони в менюто и да променя съществуващото съдържание, без това да навреди на сайта.

В един проект проджект мениджъра координира работата между отделните разработчици и превежда възникналите въпроси на клиента. Също така предоставя всяка нужна информация както на разработчиците, така и на клиента, за да протича гладко и без сътресения един проект по изграждане на уебсайт.

Ако искате да обновите сегашния си сайт или се нуждаете от нов, свържете се с нас на office@creativezbg.com или през формата ни за контакт за изготвяне на индивидуална оферта.

Разгледайте галерията ни с уебсайтове и прочетете как протича процесът по изграждане на един уебсайт. Ако изпитвате затруднения с написването на заданието, хвърлете един поглед по темата Как се пише задание за сайт. И не се притеснявайте, ако имаме въпроси, ние ще ви попитаме още преди изготвянето на офертата.

Абонирайте се за месечния ни бюлетин

Абонирайте се за месечния ни бюлетин, които съдържа освен тонове полезна информация, но и специални промоционални предложения САМО за абонатите.

Обещаваме, изпращаме по един имейл на месец. Така че няма да досаждаме. Също така не споделяме лични данни с трети страни.