Постинг план по месеци + EXCEL шаблон за сваляне

Всяка фирма развива свои собствени канали, чрез които достига до различни аудитории. Много често се случва, че всеки от тези канали фирмата развива самоцелно без конкретен постинг план. „Днес ще публикувам „това“, а за утре – утре ще му мисля.“ Знам, че има доста темплейти в интернет пространството за постинг планове за социалните мрежи, както и таблици за контент план.

В дигиталния маркетинг, а и не само, каналите не бива да са самостоятелни. Те трябва да се развиват в единство и да има приемственост и свързаност между тях. Все пак брандът или фирмата са в основата на всеки от тях.

Защо трябва да има постинг план?

Нека първоначално разгледаме какви видове канали в дигиталния маркетинг са най-често срещани. Обръщам специално внимание, че няма да говоря за рекламни канали, а само за собствени органични канали. Разбира се, всичко казано може лесно да се прехвърли и към рекламните, включително и в недигиталния маркетинг.

На първо място и най-най-важен канал е собствения сайт. Много често се случва именно на него да се обръща най-малко внимание. Той просто си е наш и си е там. Това в никакъв случай не важи за електронните магазини, разбира се. Сигурна съм, че и там има изключения и доста колеги ще могат да ме опровергаят.

Колко от вас, които четете сега, правите план какво и кога да публикувате на сайта си? Говоря за поддържане на блог, новини или каквато друга секция има във вашия сайт. Искрено се надявам, че сте повече тези, които сте отговорили положително.

След като публикувате информацията на сайта си, решавате че ще я споделите и в социалните мрежи. Това е много хубаво, но няма цел, а всички действия са хаотични.

Най-често срещаните социални мрежи в България са Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube. Всяка от тях си има своите специфики, алгоритъм, аудитории и т.н. Да не говорим за имейл маркетинг – кога ще се прави и какво ще се съдържа в писмото…

Ей, без малко да забравя, някъде трябва да наместим и „онова чудо“ SEO (колегите SEO специалисти и експерти, много ви обичам! Страхотни сте!) А тази оптимизация как точно да се върже с всичките социални мрежи?

За да не са действията хаотични, е необходимо да има постинг план, който да обединява всички дейности, за да се вижда цялата голяма картина и действията да са систематизирани и да преследват определени цели.

Началото на годината е и искаме да ви зарадваме! За да ви улесним, създадохме за вас EXCEL таблица, която можете да свалите, да разширите или да редактирате според вашите нужди, така че да има свързаност между отделните канали, когато изготвяте своя постинг план.

В никакъв случай нямам претенциите да е напълно изчерпателна, но е едно добро начало, от където да започнете да планирате какво, къде, кога и защо да го публикувате.

Какво има в един постинг план?

На първо място е датата на публикуване. Някои публикуват по няколко пъти на ден, други – по един път, а трети – през няколко дни. Така или иначе не във всички канали публикувате ежедневно, затова трябва да сте наясно кое след кое следва. Ако за вас има значение часа, можете да добавите и колона с час.

Следващата колона от вашия постинг план е канала. Там сме изброили най-често срещаните канали и сме представили по какъв начин тези канали ще се обвържат. Ако една статия ще бъде публикувана на сайта, то това означава, че трябва да се сподели и в социалните мрежи.

Продължаваме нататък със следващата колона – Вида на съдържанието. Важно условие – където и да публикувате, никъде нямате само едно единствено нещо за публикуване. Или е текст + изображения, или текст + видео + изображение(тъмбнейл) и т.н.

Напишете си в графата от какви изходни материали ще се нуждаете. Така ще можете по-добре да планирате времевия ресурс, така оскъден за всички ни.

В графата Тема можете да напишете заглавието на публикацията или да опишете какво точно имате предвид. Този план можете да редактирате до момента на съответната публикация. Линковете и имената на файловете са ви нужни, за да можете лесно да ги откривате.

В графата Копи напишете това, което ще публикувате в анонса към поста за съответната социална мрежа. Обръщам специално внимание – не публикувайте едно и също изображение и един и същи текст в различните социални мрежи.

Всяка има своята специфика и е добре да се съобразите с нея – и като размери на изображенията, и като послания за съответната аудитория. Освен това, ако само преоразмерите изображението си, няма да сте интересни за тези, които ви следват на двете места.

В предпоследната графа напишете по кои ключови думи искате да оптимизирате публикацията си в сайта или какви хаштагове ще използвате за съответните социални мрежи. С вашата SEO агенция обсъдете и направете стратегия и план за ключовите думи. Така ще е много по-лесно и за вас, и за тях да работите.

И накрая, защо го правите? Напишете вашата цел на всеки един пост или дейност. Ние сме изброили нашите цели за съответните постове. Вашите може да се различават. Важно е да си отговорите честно и конкретно.

Този план ще ви помогне след това да разчетете по-добре анализа от дейностите си и да оптимизрате съдържанието и маркетинга си в по-добра посока.

Надяваме се да сме ви помогнали. Споделете поста с приятели, на които смятате, че ще бъде полезен. Ако имате нужда от изграждане на постинг план и управление на социални мрежи, вижте повече за нашите услуги, свързани с пърформанс маркетинг. Свържете се с нас на office@creativezbg.com или ни пишете през контактната форма.

bg_BGBulgarian