Определяне на рекламен бюджет за една година

Пред повечето собственици на бизнес и маркетолози стои въпросът за определяне на рекламен бюджет. За кой канал какви средства са необходими? Дали не се пропуска някое перо по бюджета? Дали рекламния бюджет ще бъде достатъчен да покрие всички активности?

Във Фейсбук рубриката ни Маркетинг съвети: въпроси и отговори споделяме някои тънкости. Последвайте ни или се абонирайте за нашия месечен бюлетин, за да сте получавате директно във вашата поща всички съвети и полезна информация, която споделяме.

определяне на рекламен бюджет за една календарна година по различни рекламни канали

⚠️Важно е първо да сте наясно, че има съществена разлика между маркетингов и рекламен бюджет. Ако в рекламния влизат само различните активности, чрез които промотирате бранда, то в маркетинговия бюджет влизат и много други разходи свързани с друг дейности.

Например: по-добра обстановка в чакалня, по-бързо обслужване чрез нова интеграция, разработване на нова система, закупуване на нови автомобили/бусове за по-бърза доставка и т.н.

Определяне на рекламен бюджет за 1 година

Нека се спрем на годишния рекламен бюджет. Важно е да определите всичко, което смятате да правите и плащате през годината. Можете дори от сега да направите план.

Например:
01.2020 г – печат на годишен каталог, слаба реклама в социалните мрежи, реклама в Google Ads

05.2020 – силна реклама в социалните мрежи, радио реклама в поне 6 радиа, реклама в списание – 3 списания, силна реклама в Google Ads, билбордове и т.н.

10.2020 – нов сайт, списания, радио реклама, социални мрежи и Google Ads

След като определите какво ще имате като активности всеки месец, вече ще знаете и за какво трябва да плащате – дизайнер и предпечат, печат, уебдизайнер, рекламна агенция за маркетинг в социалните мрежи, разработчик на уебсайт/агенция, бюджет за радио реклама, бюджет за реклама в списания, събитиен маркетинг и т.н.

Определете си целите и стратегията за следващата година и ги следвайте с всичките си активности през цялата година.

В статията ни Годишен рекламен бюджет – план как се формира + [EXCEL ТАБЛИЦА] можете да прочетете един трик, който прилагаме ние за нашия рекламен бюджет, както и да си изтеглите EXCEL таблица с нанесени формули. Така ще можете още по-лесно да оформите своя рекламен бюджет.

✅ Маркетинг съвет: Сключвайте годишни договори за реклама – така цените ще са по-добри!

Имате нужда от маркетинг специалист, който да се занимава с маркетинга във вашата фирма? Свържете се с нас на office@creativezbg.com или през контактната форма.

bg_BGBulgarian