Как да изградим успешна рекламна стратегия с онлайн и офлайн реклама [4 част] – Офлайн канали

Офлайн реклама и медия планиране

Офлайн каналите са изключително познати и въпреки всичко само големи брандове ги използват. Предполагам, че веднага реакцията е „Тя е изключително скъпа!“ Така е и не е така 😉 Като изключим телевизията, която наистина изисква солиден рекламен бюджет, другите канали са по-достъпни и могат да се ползват от много бизнеси за популяризиране. Имайте предвид, че успешната кампания се измерва по приходите или по ценните за вас действия, които залагате при изграждане на кампанията. За вашата офлайн реклама не можете да имате такава отчетност както при онлайн, но в някои случаи е доста по-въздействаща при вземане на решение.

офлайн реклама и медия планиране

Печатни материали

Печатните материали за мен лично си остават едно от най-силните оръжия за реклама и един от най-използваните канали за офлайн реклама. Тук примерите са изключително много: визитки, брошури, листовки, каталози, торбички, етикети, брандиране, други нетрадиционни рекламни материали – химикали, тефтери, USB, визитници, запалки и т.н. Огледайте се край вас и ще видите поне три различни продукта, които ви напомнят за даден бранд.

Както много от вас вече са забелязали, че под категорията „Печатни материали“ имам предвид всичко, което се печата по един или друг начин и може да се хване с ръка. Всичко това изгражда лоялност у потребителите към даден бранд. И истината е, че всички материали, които са на веществен носител, са желани и търсени от потребителите. Към тях потребителят посяга по-често и взаимодейства повече.

Най-вероятно сега си мислите „Е как един малък онлайн магазин или стартиращ бизнес да прави печатни материали?“ Може и според мен е задължително! Те могат да се използват за различни активности – например промокод за следваща поръчка. Вярно, че можете да го изпратите и на имейл, обаче всеки получава толкова много имейли, че е най-вероятно да го пропусне. А така, клиентът си го задържа и си го пази за следващия път.

Принт материалите и дигиталните активности не трябва да са във война. Можете да използвате принт материалите, като част от вашата маркетинг стратегия за офлайн реклама, за да популяризирате онлайн активности. Можете да ползвате някой от предложенията тук или да измислите нови:

  • Стартирайте кампания с хаштаг #, която да приканва потребителите да създадат свое собствено съдържание. Кампаниите с хаштаг # са чудесни, когато искате да започнете да комуникирате с потребителите. Те също така са лесни за проследяване и можете да използвате хаштага на кампанията върху всяка от вашите печатни реклами. Уверете се, че този хаштаг не е използван до сега, за да може да сте уникални.
  • Разберете къде целевият ви пазар прекарва времето си офлайн и рекламирайте там. Покажете чрез печатните материали, че можете да им бъдете полезни и как да се свържат с вас – сайт, социални канали и т.н.
  • Брандирането на коли е чудесен начин да информирате, вместо да покажете, че вашия бизнес съществува чрез лого и сайт, за да могат да ви открият по-лесно.

Събития

Събитията са изключителен начин да популяризирате бранда си. Чрез щандове на различни социални събития, конференции и изложения, които са в тематиката на бранша ви, или я допълват по някакъв начин, можете чудесно да ангажирате посетителите и гостите и да привлечете внимание чрез различни активности, тестване на продуктите ви и да генерирате продажби. Не пропускайте и принт материалите, като част вашата офлайн реклама, както и другите рекламни материали, които посетителите ще могат да вземат със себе си.

За щастие събитийната индустрия в България се увеличава и можем да се радваме на още повече ивенти, които се организират. Повече информация за предстоящите събития можете да намерите в календара на Facebook.

Повече информация за актуалните събития можете да намерите на eventspro.bg

Прес реклама

Прес рекламата винаги ще е на мода и е силен канал за офлайн реклама. Въпреки че медиите все повече се дигитализират, някои от тях продължават и със своите печатни издания. Тук имате безброй възможности за реклама – интервю, ПР публикация, статия за новини във вашата ниша, популяризиране чрез кампания, участие в различни страници – продуктови или тип мнения от експерти и т.н. Използвайте всяка предоставена ви възможност.

Не е за пренебрегване и факта, че можете да използвате тези и още много други възможности и за публикуване на материали в техните сайтове, като там обикновено можете да включите линк и снимков материал. Така отново разширявате кръга от хора, до които ще достигнете по индиректен и разнообразен начин.

Ние можем да ви консултираме в кои печатни издания е добре да рекламирате, да изготвим медия планиране и да публикуваме вашата реклама в списания. Свържете се с нас на office@creativezbg.com или използвайте формата ни за контакт.

Билборди

Билбордите са ефикасно средство за офлайн реклама, стига да са използвани по подходящ начин. Какво имам предвид: Спецификите на билбордите са различни от тези на всяка друга реклама. Поставени край пътя, визията им трябва да се състои от продукт или имидж на услугата, лого, сайт и евентуално цена, в зависимост от бранда може и без нея.

В много случаи забелязвам изписване на много текст, което лично за мен не е добра практика. Колите преминават бързо край тях и няма кой да прочете всичко. Разгърнете вашата креативност и направете кампания, която да води към сайта. Тук отново наблягам на удобен, елегантен, с добра структура и лесна за потребителя навигация сайт.

В случай, че рекламирате по спирки и на съоръжения тип City Light, следвайки спецификите, че хората там се движат пеша, можете да сложите повече текст, но не прекалявайте – споделете няколко думи за кампанията ви, подканете хората да посетят сайта ви, бъдете креативни за игри, активации, свържете рекламата си със социалните мрежи и т.н.

Радио реклама

Както всяка друга реклама и радио рекламата има своите специфики. Използвана правилно и подходящо, тя е достъпен и ефективен канал за офлайн реклама. Имайте предвид, че в един 30-секунден спот не би трябвало да облеете слушателите с информация. Доверете се на специалисти по написване на рекламното послание и при създаване на рекламния клип.

Радио рекламата трябва да бъде обвързана с вашата цялостна кампания и да бъде мащабна. Под мащабна имам предвид – която и радиостанция да се пусне, вашият бранд да се чува в ефир. Също така има и някои други специфики при съставяне на медия плана – за да е все пак успешна, кампанията ви трябва да се планира с поне по 5 рекламни спота на ден.

В зависимост от бизнеса и от предпочетената радио верига, добра практика е да се пуска в национален ефир, вместо в регионален. Освен, разбира се, ако не сте местен бизнес. Друга добра практика е, да прецените добре дължината на рекламния си спот. Най-ефективни са рекламите по 10-15 секунди с концентрирано съдържание. Така могат да се въртят и по 7-8 пъти дневно. При някои радиовериги цената на излъчване на рекламния спот варира според неговата продължителност.

Тук също имате и други форми на популяризация. Освен чрез рекламния спот, можете да участвате в различни предавания с интервюта, експертни мнения и т.н.

Телевизионна реклама

Всички знаем ползите от телевизионната реклама. Но освен че е високобюджетна, тя достига и до групи от хора, които не са част от таргет аудиторията. Това е причината и само брандове, чиито продукти са за широка употреба, да рекламират там.

Телевизията, както и при радиото, има и други форми – покани в предавания, чрез които да достигнете до повече последователи. Тук отново има много големи специфики и трябва да сте изключителен експерт или да имате какво важно послание да отправите към публиката, за да бъдете поканени в ефир.

Каквито и дейности и активности да присъстват във вашата кампания, имайте предвид, че освен планирането на ниво кампания, трябва и за всяка отделна медия да имате отделно разработен медия план.

Обобщение за рекламната стратегия

Изграждането на кампания и стратегия за бизнеса трябва да включва част или всички елементи от онлайн и офлайн каналите. Правилната комуникация във всеки един канал ви носи успех под формата на нови потребители и клиенти, също така създава и изгражда доверие и сигурност у настоящите. Отделете време в създаването на подходящо съдържание, бъдете креативни в своите рекламни материали, участвайте в колкото се може повече канали, но бъдете професионалисти навсякъде. Анализирайте всичко – махнете ненужното и подобрете успешното. Всеки един канал носи посланието на вашия бранд.

Разгледате нашите услуги – ние сме насреща, за да помогнем на Вашия бизнес да се развива. Освен това ще направим подробно медия планиране за всяка от вашите активности, съобразени с предварително определеният рекламен бюджет.

bg_BGBulgarian