Как да изградим успешна рекламна стратегия с офлайн и онлайн реклама [3 част] – Онлайн канали

Ще разгледам накратко тези канали за онлайн реклама, които са най-релевантни за българския пазар, без да имам претенциите да бъда изчерпателна за спецификите на всеки един.

Дигиталните канали отдавна са ЧАСТ от цялостната онлайн стратегия на големите брандове. Въпреки че дигиталната реклама е доста по-евтина от офлайн рекламата, то ресурсът, който е необходим за онлайн частта е по-голям. Тук нямам предвид чисто бюджетен ресурс.

Имам предвид, че въпреки че привидно изглеждат простички за управление, те изискват изключителен капацитет от знания, познаване на тънкостите и време на служителите, за да може да се използват по правилен начин и да се получават желаните резултати. Тук е особено важно всеки бизнес да реши кои канали да предостави на дигитална агенция и кои да се управляват от вътрешен екип.

онлайн реклама маркетинг стратегия

Уебсайтът - основата от всяка онлайн реклама

Отдавна лицето на всеки бизнес е неговият сайт. Дори и да има физически магазин или офис, почти всеки потребител разглежда и сайта. Стартирайки вашата онлайн реклама вие трябва да посочите вашия уебсайт. Почти всяка дигитална реклама води към уебсайта.

Правилната структура, ползваемостта, красивия и функционален дизайн, добре поднесеното и качествено съдържание, малките детайли и отговорите на всички въпроси, които могат да възникнат у потребителя, са ключови в обръщането на обикновения посетител в клиент. Всяка една реклама въздейства на потребителите и го води в сайта. Ако сайтът не е направен така, че да могат клиентите да взаимодействат по правилния начин, то пътеката на потребителя се чупи и след това идва въпросът „Защо при добра рекламна кампания няма достатъчно продажби?

Няколко малки и простички правила при изграждане на стратегия за сайта ви:

 • Давайте повече информация за продуктите си;
 • Опитвайте се да надграждате продажбите си;
 • Добавете повече възможности за извършване на ценните за вас действия – продажба, запитване за оферта, регистрации, записване за бюлетин и т.н., но не прекалявайте;
 • В случай че имате онлайн плащания, дайте възможности на клиентите ви да плащат по много и различни начини. Те ще изберат този, който е най-удобен за тях;
 • Обновявайте сайта си регулярно – тук нямам предвид качването на нова информация, а редизайн и оптимизация на структурата. Следете новостите в потребителския интерфейс, за да може винаги да сте актуални, красиви и удобни;
 • Използвайте различни типове качествено съдържание във вашия блог или секция новини. Това е информация, която подтиква към органично споделяне в социалните мрежи.
Някои ползи от качествен сайт:
 • осъществявате повече продажби или запитвания;
 • в ерата „mobile first index” за всеки потребител е важно да може лесно да достигне до вас и през мобилен телефон. Ако навигацията е трудна през телефон, вие ще загубите много от клиентите си;
 • потребителите ви обичат и говорят за вас или споделят вашата информация;
 • новите клиенти също добре ще конвертират;
 • Google ви обича – задържайки потребителите на сайта си, Гугъл отчита времето, което те прекарват, и подобрява видимостта на сайта в органичните резултати;
 • с правилна структура се прави по-лесно реклама и клиента достига до подходящата лендинг страница.

Имате нужда от направата на нов сайт или редизайн на сегашния ви? – Свържете се с нас и ние ще изградим хубав, удобен и с добра навигация уебсайт.

Социални мрежи - задължителна част от всяка онлайн реклама

Социалните мрежи са изключително мощен инструмент за комуникация и популяризиране на продукти или услуги. И тук не става само въпрос за ползването им чрез платена онлайн реклама. В България не всички канали се ползват, затова ще разгледам само тези, които са най-релевантни за българските потребители.

Поддържането на социални канали изисква познаване на аудиторията, която е в тях, и различен начин на комуникация. Ако във всичките си канали публикувате едно и също, потребителите няма да имат желание да ви последват на всички места.

Facebook

Facebook е социална мрежа номер 1 не само в България, но и в света. И въпреки че е толкова използвана, все още има бизнеси, които се чудят защо трябва да поддържат там канал, след като все пак имат бизнес страница, или не знаят как да комуникират с клиентите си чрез него. И тъй като социалните мрежи са за комуникация, това, че от едни канали имате повече продажби, отколкото от други, не означава, че те не участват в потребителската пътека.

Друг важен момент е, че чрез социалните мрежи и най-вече чрез Facebook, клиентите верифицират бизнеса. Ако попаднете на бизнес страница, където постовете са от преди 2 години и не познавате добре бизнеса, най-вероятно ще решите, че може би са прекратили дейност. Добре поддържаната страница носи много ползи както за вас, така и за потребителите ви.

Много агенции не желаят да се занимават с управление на бизнес страници в социалните мрежи, а на нас това ни е любимо. Създаването на контент план, план за всяка онлайн реклама и атрактиен дизайн е нашата любима дейност. Потърсете ни за конкретна оферта за управление на социалните медии или разгледайте по-подробно услугите, които предлагаме.

Изграждането на групи във Facebook е също много ефикасен начин да поддържате интерес към вас. Разбира се, това изисква усилия и ресурси, но те със сигурност ще изградят общност, която е лоялна към вас и вашият бизнес. Освен това можете и да ги ползвате и за популяризиране на вашите услуги или продукти.

Моят съвет е, отделете ресурс – човешки или финансов, но създавайте редовно интересно, разнообразно и качествено съдържание за своите потребители – снимки, видеа, статии, инфографики, анкети и т.н.

Дали да се рекламира във Facebook е може би по-популярен въпрос от „Да бъдеш или да не бъдеш?“ на Хамлет. В крайна сметка отговорът тук зависи изцяло от това каква насоченост има вашият бизнес и може ли да си повиши продажбите, ако рекламира.

Повечето бизнеси и особено онлайн магазините могат изключително да повишат продажбите си чрез реклама. Facebook предлага разнообразни рекламни формати за онлайн реклама в платформата, много места, където да се сервира рекламата ви и изключително прецизно таргетиране.

Ако все пак искате да научите повече за инструментите, които предлага популярната социална мрежа или възможностите за реклама, тук можете да намерите много полезна информация за това:

How to advertise on Facebook: A complete Guide by Hootsuite > blog.hootsuite.com
Advertise on Facebook by Shopify > shopify.com
The beginner’s guide Facebook Advertising > adespresso.com

Instagram

Instagram е „млада“ мрежа и една от най-бързо развиващите се в света. Ръстът на потребителите се покачва екстремно, за разлика от всяка друга мрежа. Тук съдържанието трябва да е насочено към младите и отворените към света. Публикувайте различно съдържание от това във Facebook. Използвайте релевантни за вашия бизнес хаштагове и локация на всеки пост.

Освен чрез Ads Manager на Facebook, реклами могат да се пускат и директно през Instagram, като и тук има таргетиране и прецизиране на аудиторията.

Ако вашият бизнес няма бизнес профил в Instagram или все още не е създал канал, то ето повече информация по темата защо и как:

7 причини защо да имате бизнес профил в Instagram > creativezbg.com

Instagram for Business: The Ultimate Instagram Marketing Guide > socialmediaexaminer.com
7 Tips for Using Instagram for Business > sendible.com
Why Your Business Needs to Use Instagram [Infographic] > socialmediatoday.com

LinkedIn

Въпреки че LinkedIn не е толкова популярна мрежа в България, моето мнение е, че всеки уважаващ себе си бизнес трябва да има бизнес профил там, в който да пуска регулярно информация за дейността си и полезни съвети. Личните ми наблюдения са, че този канал се ползва от по-интелигентни, по-образовани и по-високостоящи в йерархията членове на обществото ни. Именно затова, те са и хората, които проверяват информацията и въпреки че не се ползва толкова, то е „въпрос на чест“ особено за B2B бизнесите да имате поддържана страница там.

Повече информация за LinkedIn:
Company Page Best Practices by LinkedIn > business.linkedin.com
10 LinkedIn Best Practices That Will Accelerate Your Business > business2community.com
20 LinkedIn Marketing Tips For B2B Strategy > writtent.com

YouTube

Видеото е чудесен начин да достигнете до повече хора. Има много различни видове видеоклипове, които можете да създадете:

 • Преглед на продуктите
 • Демонстриране на продукти
 • Реклами за продукти
 • Клиентски препоръки
 • Подбор на персонал
 • Културни разкази
 • Зад кулисите на продукти, фирмени събития и др
 • Предварителна промоция на събитието
 • Забавление
 • Как да … видеа
 • За нас

Но най-важното е, че то е част от различното и разнообразно съдържание, което можете да създавате за вашата публика.

Освен че YouTube е социална мрежа номер 2 в световен мащаб, вградените видеа в сайта ви носят и ползи за SEO оптимизацията му. Лично за мен това е канал, който трябва да бъде широко използван и се надявам все повече бизнеси да започнат да го използват. Дали само органично или и платено, вие решавате.

Повече информация как да ползвате YouTube за бизнес:
Как се прави SEO за YouTube > websitedesign.bg
YouTube for Business: Everything You Need to Know > businessnewsdaily.com
How to Create a YouTube Business Account: A Step-by-Step Guide > sproutsocial.com

Реклама в Google

Конкуренцията не спи! Когато сте в рекламна кампания, е повече от задължително да отделите и бюджет за реклама в Google. Именно това е и пряко свързано с потребителската пътека на вашите потребители. В тази статия няма да се спирам подробно на дисплейна и сърч реклама, но всяка от тях заема своето голямо място във всяка една рекламна кампания или маркетингова стратегия.

Дисплейната рекламна кампания е задължителна част – дали ще е в своя чист вид или чрез ремаркетинг, или в съчетание на двете – вие решавате. Дисплейната реклама е рекламата, която сервира банери на сайтове, мобилни приложения и в YouTube, където има площадки на Google. Интеракциите, които потребителят ще има, дори и резултатите да не показват кой знае колко кликове, не означава, че потребителят не ги вижда. Все още има хора, които смятат, че след като са посетили даден сайт и след това видят негова реклама, че „Съдбата се е намесила“ и трябва да купят от него.

Чувала съм твърдения, че най-добрата реклама е тази в сърч мрежата. Защото всички запитвания идват от там. Това е така, защото това е ЕДИНСТВЕНАТА реклама, която е желана и търсена. Единствено в търсачката на Google хората търсят и се надяват да получат нужната информация. Когато вашата реклама е в първите резултати и изразявате с нея желание да решите проблемите на потребителите си, то вероятността да получите запитване или да продадете е изключително голяма.

Дори и да излизате на първо място в Google в органичните резултати, отново най-вероятно ще има поне 3 позиции над вас, където ще са вашите конкуренти. Като цяло търсачката не трябва да се разглежда като един канал, а като два отделни – платена реклама и органични резултати. Различните потребители се влияят различно от показаните резултати в Google – една част от тях се доверяват повече на органичните резултати, тъй като те са заслужени, заради доброто SEO на сайта, а друга част – защото намират много по-точно желаният продукт или услуга. За да успеете да привлечете повече клиенти, успешната формула е в съчетанието на SEO + PPC или казано по друг начин – платена реклама и добре оптимизиран сайт.

Повече информация как се създават реклами в AdWords:
Вашето ръководство за AdWords > support.google.com
Dynamic Search Ads: Improve Your AdWords Strategy > supermetrics.com
7 Tips to Launch a Successful Google AdWords campaign in 2018 > medium.com

Email marketing

Имейл маркетингът все повече ще навлиза в България, особено в контекста на GDPR. Имейл маркетингът, за разлика от спама, е желан, търсен и четен. Хората се абонират за вашия бюлетин, защото искат да получават новини и полезна информация, която вие предоставяте. Резултатите от него виждате както в Google Analytics, така и в платформата, която ползвате за имейл маркетинг.

Лично за мен имейл маркетингът трябва да се прави регулярно, но САМО АКО ИМА какво да кажете на своите абонати. Чрез имейл маркетинга можете да изпращате:

 • полезна информация;
 • новини за бизнеса ви;
 • промоционални предложения;
 • каталог на продуктите ви;
 • събития и др.

Повече за ефективност на имейл кампаниите и полезни съвети, можете да видите тук:
8 Effective Email Marketing Strategies, Backed by Science > blog.bufferapp.com
A Beginner’s Guide to Successful Email Marketing > blog.kissmetrics.com
15 of the Best Email Marketing Campaign Examples You’ve Ever Seen > blog.hubspot.com

Банерна реклама

Големите сайтове, които предлагат банер позиции, са много полезен и ефективен начин да достигнете до по-голям кръг от потребители. Вече се предлагат и най-разнообразни формати за реклама в тях, така че вашата реклама да бъде видяна и да създаде по-голяма ангажираност. Дали е видео, анимирана или статична, рекламата ви ще атакува съзнанието на потребителите, така че след това да могат да вземат по-лесно решение за покупка. Банер рекламата е доста стара и не трябва да се очакват чудеса от нея. Тя е строго специфична и е добре да се ползва само за достигане до по-широк кръг потребители, и за поддръжка имиджа на брандовете. Нейното послание е добре да е имиджово, а не промоционално. Банерите са успешни, ако са в полза на стратегията Top of mind.

Нейтив реклама

Потребителите често изпадат в досада само при вида на банер, който съвсем ясно се откроява, че е рекламен формат. Това се знае от медиите и рекламодателите и за да се избегнат скучните и дразнещи стериотипи се наложи да се измисли нещо ново. А именно нейтив рекламата. Какво точно представлява тя? Това е рекламна форма, която някак си естествено се интегрира в различните блокове на даден сайт. По този начин, тя не се набива на очи, че е платена реклама, ами минава като за част от съдържанието и така е по-лесно смилаема за потребителите.

Научете повече за Нейтив рекламата тук: Native Advertising – The Official Definition > sharethrough.com

Attribution modeling

Истината е, че всяка една реклама е част от интеракцията на потребителя с вашия бизнес или бранд. Затова има създадени Модели на приписване или Attribution modeling, чрез които да можете да проследите по-добре как потребителите взаимодействат с вас. И тъй като това е изключително обширна тема, ще споделя както и полезни материали, така и някои основни насоки.

Взаимодействието на потребителите се извършва по много и разнообразни начини – през всички или само чрез някои канали от по-горе изброените, но въпреки всичко потребителят взаимодейства. Всяка една кампания в дадена медия подпомага вземането на решение, дори и да няма клик върху рекламата ви. Дори и само това, че банерът е сервиран в страничната лента или е отворил имейла си и е прочел писмото, потребителят вижда вас и вашият бранд.

Това се използва години наред именно чрез неадресираното разпространение на рекламата – реклама навсякъде, за да се въздейства повече върху потребителя. Сега, когато чрез дигиталните технологии можем лесно да проследим интеракциите в дигиталното пространство, лесно можем да проследим и взаимодействието им с нас. Всяка една интеракция способства за успешната реализация.

Съществуват няколко модела – такива които отдават най-голямо значение на първия клик, на последния клик, като комбинация от двата, разпределят поравно между всички, въз основа на позиции и др.

Повече информация за Моделите за приписване или Attribution modeling можете да прочетете тук > support.google.com
Google Analytics Attribution modelling > optimizesmart.com
All 11 Marketing Attribution Models, Explained > bizible.com

Прочети продължението:

Разгледате нашите услуги – ние сме насреща, за да помогнем на Вашия бизнес да се развива.

bg_BGBulgarian