Как да изградим успешна рекламна стратегия с онлайн и офлайн реклама [1 част]

Много бизнеси смятат, че пускайки реклама в даден канал, това автоматично ще доведе до много потребители. Всъщност една рекламна стратегия се прави като се съчетават повече рекламни канали – онлайн и офлайн.

Кой канал е най-подходящ за реклама? Няма лесен и еднозначен отговор. Всичко зависи от бизнеса, бранша, целите, конкурентите и таргета.

рекламна стратегия

Традиционният рекламен модел е да се рекламира широко чрез достигане до колкото се може повече хора. Това има своите положителни страни, разбира се. Това е единственият начин, чрез който повече потребители ще научат за вашия бизнес.

В дигиталния маркетинг лесно може да откриете и отрицателните страни на този подход. Ако показвате бизнеса си пред хора, които не се интересуват от него, това се отразява отрицателно на вашия сайт. Потребителското поведение показва на Гугъл, че този сайт не си заслужава и той забива в безизвестността.

С напредъка на технологиите много от фирмите решават, че могат да свият рекламните си бюджети, тъй като може да се прави по-таргетирана реклама. Истината е, че всички ние постоянно сме под влиянието на реклама – навсякъде. Дори и не се замисляме как някои послания ни се „набиват“ в съзнанието и после много по-лесно вземаме решение за покупка /Стратегия Top of Mind/. Правилното съчетание и използване на различните онлайн и офлайн канали изгражда една цялостна маркетингова стратегия и води до редица ползи, една от които е повишаване на продажбите.

Изборът на съдържание и начинът на комуникация в каналите е изключително труден, въпреки че на пръв поглед изглежда лесен. Това произлиза от факта, че трябва да се познават спецификите на всеки канал – било то онлайн или офлайн. Кой канал в коя част на потребителската пътека е и как точно потребителите взаимодействат с него – отговорите на тези въпроси дават по-ясна картинка и какви резултати можем да очакваме от него.

Дигиталната рекламна стратегия е важна за всеки бизнес, който търси растеж, но как можете да създадете ефективна стратегия?

Все повече и повече фирми навлизат в дигиталната маркетингова среда, надявайки се да постигнат по-големи цели, но не всички те започват чрез създаването на цялостна маркетингова стратегия.

Голяма част от бизнеса нямат определен план или стратегия за своите усилия за маркетиране, което може да повлияе на дългосрочните им цели. Дори и най-малката фирма, използваща дигитален маркетинг, трябва да документира стратегията си по начин, който ще спомогне за следенето на целите и резултатите от тях.

1. Определяне на целите

Първата стъпка е да определите целите за бизнеса си така, че да можете да дефинирате стъпките, необходими за постигането им.

 • Какво иска да подобри фирмата ви?
 • Как може да превърне плана в действие?

Серия от въпроси може да доведе до правилните отговори или дори да създаде нови въпроси, за които най-вероятно не сте се сетили. Тези въпроси ще ви дадат по-добра представа за това, как може да ви помогне дигиталния маркетинг, като ви предостави мотивацията да продължите да работите за растежа на бизнеса си.

2. Анализ

Анализът ще ви помогне да определите по-точно вашите:

 • аудитория;
 • бизнес;
 • цели;
 • съществуващи активи – Собствени медии – сайт, блог, присъствие в социалните мрежи и всичко, което принадлежи на вашия бизнес.Спечелените медии включва всичко, което другите оставят за вашия бизнес – отзиви, споменавания, акции, статии, в които ви споменават, публикации от гостувания и най-доброто – да говорят за вас „от уста на уста“. Платената медия означава това, което сте придобили чрез платена промоция, и може да включва Google AdWords, платени социални публикации, местна реклама и всичко останало, което включва повишена видимост чрез допълнително заплащане за нея.

Тук е моментът и да определите вашата buyer persona. В продължението на статията можете да намерите информация за определянето й. Също така започнете да анализирате съществуващите си активи и каналите за дигитален маркетинг, за да разберете какво сте постигнали, кой работи и какво може да се подобри.

3. Планиране

Документирането на целите и съществуващите активи води до реално планиране на дигиталната маркетингова стратегия.

 • Как можете да превърнете целите в действия?
 • Какви са основните приоритети, след като започнете с дигитален маркетинг?
 • Кои канали трябва да използвате?
 • От колко членове ще се нуждае кампанията Ви
 • Можете ли да опишете краткосрочни и дългосрочни цели?

Има много видове планове, които могат да улеснят вашата дигитална маркетингова стратегия, като всяка от тях има различна употреба:

 • Седмични и ежедневни оперативни планове;
 • Планове за кампании;
 • Годишни планове;
 • Дългосрочна визия.

Всеки план ще подпомогне достигането на крайните цели и ще помогне на бизнеса ви да се открои от своите конкуренти.

4. Изпълнение

Това е стъпката, в която планирането става действие. Колкото по-подробен е планът, толкова по-големи са шансовете да избегнете изненади и да бъде изпълнен гладко.

Когато вашата рекламна стратегия е готова за стартиране, екипът също трябва да е готов да си сътрудничи, за да изпълни задачите и да гарантира, че целите ще бъдат изпълнени. Предишното планиране винаги е полезно, но това не означава, че то трябва да бъде следвано във всички подробности.

По време на изпълнението на вашата стратегия винаги трябва да има място за експериментиране, креативност или дори реакция, ако има промяна в последната минута.

 • Има ли канал, който не работи както очаквахте?
 • Намерихте ли нова възможност, която да е от полза за кампанията Ви?
 • Има ли промяна в поставените цели?
 • Наистина ли познавате аудиторията си?

Хубавото на стратегията за дигитален маркетинг е, че всяко нещо може да се прави в движение – да се коригира и оптимизира. Ако все още се колебаете да дадете точен отговор на горните въпроси, то със сигурност трябва да прегледате още веднъж вашите планове.

5. Измерване на резултатите

Измерването на резултатите на всяка една рекламна стратегия или кампания трябва да може да се осъществи на всеки етап от планирането и определянето на KPIs /ключови измерители на успех/, до изпълнението и анализа на това, което работи и какво трябва да се подобри.

Няма нужда да измервате действията, които не са релевантни към поставените цели. Съсредоточете се върху ключовите показатели, които кореспондират с поставените цели.

Ясното определение на ключовите ви показатели ви помага да измерите стратегията си и да анализирате резултатите, които сте получили от кампанията си. Съответно трябва да отговорите и на въпросите – Кое ме приближава по-близо до целта и Кое трябва да се подобри следващия път.

6. Оптимизиране

След измерване на резултатите от кампанията следва стъпка оптимизиране. След като сте си отговорили на въпросите от предишната точка, то вече знаете и кое да оптимизирате. И така точките 5 и 6 ги повтаряте постоянно на всяка следваща ваша кампания.

Не пропускайте да разгледате нашите услуги – ние сме насреща, за да помогнем на Вашият бизнес да се развива. Последвайте ни и във Facebook, където споделяме приложими маркетинг съвети в нашата седмична рубрика.

bg_BGBulgarian