10-те най-важни метрики за социалните медии

Социалните медии могат да бъдат много мощен инструмент за комуникация с потребителите, за достигане до нови потребители, получаване на запитвания и продажби. От това дали се използват правилно, дали се отчитат точните резултати зависи и маркетинговия успех. Кой са най-важните метрики за социалните медии, на които да обръщате внимание?

В дигиталния маркетинг съществуват много и разнообразни метрики, които отделните платформи предлагат. Важно е да се гледат правилните, за да се разберат по-добре постигнатите резултати. В същото време не бива и да се изпуска и най-важния фокус – продажби или запитвания, в зависимост кое е релевантно за вашия бизнес.

10-те най-важни метрики за социалните медии

Някои се стремят да увеличат броя последователи на страниците си, защото така ще продават повече. Но въпреки големия брой те не успяват да конветртират. И най-често се казва: „За други може и да работят, но за нашия бизнес не става.“

Ако следите показателите за ефективност и правилните метрики за социалните медии, вие ще можете да анализирате информацията и да получите конкретни данни за очакванията на вашите фенове, последователи и клиенти от бизнес ви. Тези даани ще дадат отговори относно:

– какво харесва и какво не харесва вашата публика

– колко от последователите ви отиват на вашия сайт

– до каква степен последователите ви са ангажирани с вашата страница и публикациите ви

– какъв процент от последователите ви конвертират – изпращат запитвания или купуват

Достигане до аудитория /Reach/

Рийчът е един от най-добрите показатели сред важните метрики за социалните медии, който трябва да следите. Тази метрика показва до колко потребителя вашата публикация е достигнала. Без значение колко последователи има на вашата страница, важно е постът да достигне до колкото се може повече.

Можете да имате хиляди последователи, но след промените в алгоритъма на Фейсбук от преди няколко години, рийчът драстично намаля. Има различни начини да достигнете до повече потребители – чрез споделяния в групи, чрез реклама или самите потребители да споделят и т.н.

Въпреки че обхватът или достигането не може да бъде единственият ви показател за успех, тази метрика отразява как вашето съдържание привлича нови потребители. По този начин можете да увеличите трафика към сайта си, а от там и да получите ценните за вас действия.

За да анализирате по-добре, трябва да се разгледат поне няколко публикации през Insights, например от последния месец. Така ще разберете кой пост или какво съдържание по-добре резонира на вашата аудитория.

Важно е да се отчита и вида на поста – котенца, кученца и бебенца имат обикновено по-висок рийч, но дали тези постове отговарят на вашия бизнес или са публикуване само за забавление на аудиторията?

Препратки /Referrals/

Определете доколко вашето съдържание в социалните медии води хората към вашия уебсайт, като оцените трафика от препратките. Това можете да го направите през Google Analytics – Acquisition → Social. От там виждате броя потребители, които са дошли от социалните мрежи, кои социални мрежи работят за вас и съответно дали и до колко конвертират.

Наблюдавайте трафика си от препратки и създавайте по-ангажиращи СТА /call-to-action/, за да го подобрите.

Степен на отпадане /Bounce rate/

Проверете каква е степента на отпадане на трафика от социалните медии. Този показател можете да го намерите в Google Analytics – Acquisition → All traffic, след това сегментирайте по канали и там ще видите степента на отпадане за всеки от тях. Ако е висок процент, може да има различни причини за това:

  • бавно зареждане на сайта

  • проявили са интерес към публикацията, но не са видели друго съдържание, което да им грабне вниманието и да продължат да четат,

  • липса на ясни call-to-action бутони,
  • грабващо заглавие, но скучно съдържание и други причини

Това означва, че трябва да анализирате причините, които водят до съответната степен на отпадане. Колкото е по-висок този процент, толкова повече трябва да търсите причината или причините за него и да подобрите сайта или съдържанието си.

За всяка социална мрежа погледнете внимателно степента на отпадане. Можете да сортирате от високо до ниско, за да разберете кои канали се нуждаят от внимание по-бързо.

Как можете да намалите степента на отпадане от социалните?

Уверете се, че публикациите в социалните медии водят към вашия сайт. Публикувайте линк към статията и дайте обещание какво точно ще прочетат потребителите. Добавете връзки към други страници и публикации на вашия сайт, така че да задържите потребителите и те да преминат към други страници.

Увеличаване на последователите /Followers/

Увеличението на последователите НЕ трябва да бъде самоцелно. Въпреки това това е една от важните метрики за социалните медии. Трябва да й обръщате внимание само по отношение на релевантността на съдържанието, което публикувате и как то ангажира аудиторията и я подтиква да ви следва. Също така според това какви са новите ви последователи можете да прецените и дали това, което публикувате, води до вашата целева аудитория.

Как измервате и проследявате темпа на растеж на последователите? Всяка платформа на социалните мрежи показва броя на вашите последователи, съответно растежа или спада. Сравнете изменението на вашата аудитория през няколко последователни интервали, за да го измерите.

Ако темпът на растеж е бавен, помислете дали можете да подобрите съдържанието си като увеличите честотата на публикуване, темите на съдържанието, формата и т.н. Например, ако обикновено публикувате изображение с текст, замислете се дали не можете да публикувате повече видеа.

Прочетете: 16 вида ефективно видео съдържание за социалните мрежи 

Не забравяйте, че не трябва да тествате няколко промени наведнъж. За да разберете кое работи повече за вас, променяйте само по една величина за определен период.

Ангажираност /Engagement/

Ангажираността е една от важните метрики за социалните медии, която показва колко хора взаимодействат с вашите публикации. Може да откриете, че аудиторията ви се ангажира повече с инфографики, отколкото с имидж, или че предпочитат една тема повече от друга. Всичко това дава ценни данни и ви помага да подобрите контент маркетинга ви и да съсредоточите усилия в съдържание, което повече ангажира.

Високата ангажираност показва, че потребителите комуникират с вашия бранд/ бизнес. Под ангажираност да се разбира не само броя харесвания, които получавате на даден пост („вдигнатия палец“ е единствено метрика „на суетата“), ангажираността се вижда по броя кликвания на линка, споделяния, коментари или всичко, което един потребител е предприел и съответно отделил време за вашата публикация.

Анализирайте следните показатели за ангажираност:

Средна ангажираност – брой „харесвания“, споделяния, коментари за определен период от време, например седмица, месец.

Степен на разпространение /Amplification rate/ – брой споделяния, разделен на броя на хората, ангажирани с вашата публикация.

Virality rate (тук вече не мога да измисля подходящ термин на български) Вайръл степен – общият брой споделяния, разделен на общия брой гледания/ рийч, умножен по 100. Например, ако 20 души са споделили публикация, получила 1000 импресии, степента на вайръл би била 2% (всичко над 1% показва до колко публикацията е била вайръл в мрежата. Съответно колкото по-висок е получения процент, толкова по-добре се е представила съответната публикация.

Демографията на аудиторията в социалните медии

Демографията на аудиторията е също една от важните метрики за социалните медии, които трябва да следите. Проучете пол, възраст, образоване, местоположение, доход и др. и до каква степен те си съответстват с данните, които имате от реалните потребители. Това можете да го направите през Facebook Audience Insights или Instagram Insights.

Ако процентът на съвпадение е голям, то тогава съдържанието, което публикувате, е релевантно за аудиторията ви. В случай на голямо разминаване, преосмислете стратегията си и направете нов постинг план.

Как да изготвите постинг план по месеци + ECXEL таблица 

Феновете на страницата

Обърнете внимание на топ феновете на страницата си. Те освен че интерактват със страницата ви, но в същото време и ви популяризират сред своите приятели и последователи. Изчислете базата си от почитатели, като измерите колко хора маркират или споменават марката ви или споделят съдържанието ви в социалните медии.

Важно е да се разграничават феновете от последователите. Едните проявяват интерес към бранда, а другите са готови да прочетат цялата статия или да изгледат цялото видео, преди да интерактват. Ако нямате голяма база от фенове, то помислете как да я създадете.

Важни метрики за социалните медии относно конверсии

Достигането на висок процент на конверсии в социалните медии е мечта на всеки маркетолог. Това означава, че социалните медии отговарят на бизнес очакванията. Въпреки това, този процент е най-трудният за получаване.

Коефициентът на реализация /Conversion Rate/

Коефициентът на реализация включва показатели за успех в социалните медии, които измерват ефективността на ангажираността на социалните медии. Или казано по друг начин, трябва да проследите какъв е броя на потребителите, които идват след клик на рекламата ви. Освен това трябва да се проследят и броя конверсии от тези кликове. Можете да го изчислите, като:

Conversion Rate = реализациите / кликванията * 100

Разбира се, обърнете внимание навида реклама и бутона, който добавяте към рекламата си, за да прецените какво точно се е изисквало да направят потребителите – например конверсии могат да бъдат брой абонирани за бюлетин и т.н.

Честота на кликване (CTR)

Честотата на кликване или CTR е един от най-популярните показатели, използвани от маркетолозите за измерване на успеха на рекламата, а и не само. Той показва колко често хората действително кликват върху вашите реклами, за да отидат например на вашия уебсайт. Колкото по-висок е CTR, толкова по-уникално и завладяващо е съдържанието, което създавате. Формулата, по която се изчислява, е:

CTR = броя на кликове / броя импресии * 100

Социалните медии Facebook и LinkedIn предоставят CTR на всяка реклама, така че няма да е необходимо сами да го изчислявате.

Цена на клик (CPC)

Цената на клик /CPC/е изключително и само за платена реклама и показва колко се плаща, когато някой е кликнал на рекламата ви. Разбира се, стремежът на всеки маркетолог е да понижи тази цена, като постоянно оптимизира рекламата чрез различни начини. Целта винаги е за определения бюджет да се получат възможно най-много качествени кликове, които да се превърнат в конверсии. Този показател се следи през цялото време на кампанията.

Разбира се, това са едни от важните метрики за социални медии, които трябва да следите и анализирате, за да може по-добре да работят за вас.

Търсите агенция, която да управлява съдържаниет в социалните мрежи? Свържете се с нас на office@creativezbg.com или през контактната ни форма.

bg_BGBulgarian