Разлика между услуги и физически продукти – маркетинг на услуги

Някои слягат равенство между маркетинг на физически продукти и маркетинг на услуги. В днешната статия обясняваме по какво се различават услугите от физическите продукти и споделяме няколко тактики, чрез които да маркетирате по-добре своите услуги.

маркетинг на услуги и какви са разликите в маркетинга между стоки и услуги

Маркетингът на услугите е маркетинг, основан на взаимоотношения и стойност. Нека започнем първо с определение на това какво е услуга, а именно: Услуга е всеки нематериален продукт, който се продава или се предлага, носи стойност, търсен е и задоволява потребителски потребности.

📌 Най-важната характеристика на услугите и същевременно основна и най-главна разлика от стоките е, че услугите не са ничия собственост. Услугата я има в момента на извършване, след това я няма. Може да усетите ефекта от нея, но не и да я притежавате.

Когато става въпрос за маркетинг на услуги, трябва да се вземат под внимание 4-те характеристики, които още повече ги отличават от стоките, а именно:

  • нематериалност – Услугата не може да бъде докосната или разгледана, така че за клиентите е трудно да разберат предварително какво ще получат.
  • невидимост – Услугата е невидима. Не може да се види, за разлика от стоката. Каквото и да поръчвате, вие виждате действието и резултата от услугата, но не и самата услуга.
  • нетрайност – Услугите имат висока степен на нетрайност, което означава, че те не могат да се съхраняват за по-късна продажба или употреба.
  • неразделяне или едновременност – т.е. услугите се произвеждат и консумират едновременно. Това също предполага, че услугите не могат да бъдат отделени от техните доставчици.

Тактики в маркетинг на услуги

От тези характеристики произтича и разликата в тяхното маркетиране. Ще споделим няколко стратегии как да маркетирате услуги:

🔰Пуснете кратък тестови период на услугата ви – така клиентите ще могат да се докоснат, да видят дали си заслужава и дали това е, което търсят.

🔰Покажете с какво вашата услуга е по-добра от тази на конкурентите – дали предлагате повече гаранции, дали имате по-добра експертиза и т.н.

🔰Добавете друга, допълнителна стойност към услугата и/или предложете пакет от услуги (в зависимост какъв е бизнеса)

🔰Маркетирайте сегашните си потребители – те вече ви познават и биха били много добър канал за привличане на нови клиенти

🔰Изберете ниша и разработвайте услугите си именно за потребителите в тази ниша

🔰Използвайте case studies – знанията и опита, натрупани по време на разбота по даден проект и споделен с другите помагат и дават гаранции на бъдещите потребители

🔰Разработете блог на сайта си – блогът дава ценни съвети и идеи как вашата услуга помага, в какво вие сте добри и т.н. и в крайна сметка показва до колко могат потребителите да ви се доверят

Разбира се, към списъка могат да се добавят – безплатни електронни книги, абонаментни пакети и т.н., които също подпомагат продажбата на услуги.

Тази статия е част от Фейсбук рубриката ни Въпроси и Отговори. Последвайте ни, за да научавате първи интересна и полезна информация.

Вижте услугите на CreativeZ и ни изпратете запитване на office@creativezbg.com или ни пишете през контактната форма.

bg_BGBulgarian