Кога е подходящо да наемете външен маркетинг мениджър

Ако сте собственик на фирма или сте част от нейното ръководство, Вие се стремите да се уверите, че маркетинговият Ви екип или специалист прави всичко възможно, за да рекламира продуктите и услугите на компанията ви, което от своя страна да увеличи продажбите. Поддържането на вътрешните бизнес процеси е важно за вас, защото искате да запазите контрола над дейностите и да запазите ниски разходи. Дали и кога е добре да наемете външен маркетинг мениджър или консултант? 

Кога е подходящо да наемете външен маркетинг мениджър

Но постепенно започвате да осъзнавате, че трябва да назначите още маркетинг специалист, защото в постоянно променящата се среда налага нови подходи, нови знания и постоянни обучения.

Компаниите, които ползват външни услуги, работят със специализирани агенции за реклама, но остава винаги нуждата някой да определя и организира цялостната стратегия и визия на бранда, както и единството на всяка една кампания.

Дигиталните агенции за маркетинг често са по-ефективни от вътрешните маркетингови екипи и понякога дори и с по-ниски разходи. Системите дори са създадени, за да сте сигурни, че фирмата ви все още има контрол върху дейността и репутацията на компанията.

Може би се чудите кое е по-добре – да наемете агенция, външен маркетинг мениджър или да наемете още един човек? Откъде да започнете и кое е по-ефективно? Дали да наемете още един графичен дизайнер или нов човек, който да се занимава само със социалните медии?

По-долу описвам кога е подходящо да възложите цялостната дейност на външен маркетинг мениджър или консултант.

Кога да наемете външен маркетинг мениджър и да аутсорсвате маркетинга?

1. Вие сте търговско-ориентирана компания и маркетингът ви остава на заден план.

Знаете, че маркетингът е важен за всеки един бизнес, но въпреки всичко не остава време да се занимавате с него. В много случаи съзнавате, че социалните мрежи, оптимизирането на съдържанието на сайта, изработката на брошури, каталози, банери и т.н. са важна част от лицето на бизнеса ви.

Много често се случва, че или не успявате да намерите подходящ човек за тази дейност или се заемате вие лично, което от своя страна ви пречи да сте ефективни в търговската дейност. В някои случаи дори организирате търговския си екип, но осъзнавате, че за тях по-важни са продажбите, отколкото маркетинга.

В този случай е добре да аутсорснете цялостната организация, защото ще можете да ползвате арсенала на агенцията без да губите време в намиране на други изпълнители. Също така ще имате определен човек, който отговаря за цялостната ви стратегия, държи реализирането на всяка една кампания „под око“ и стикова всички дейности да имат едно единство – като послания, визии, промоционални срокове и т.н.

2. Работите с външни екипи/агенции по различни канали, но вие движите цялостната организация

Собственик сте на бизнес и съзнавате нуждата от всички маркетингови и рекламни дейности.

Държите управлението на компанията си, следите дейността на служителите си, стремите се да създавате рекламни кампании и подходящи рекламни материали, водите и търговски преговори с доставчици, преговаряте за цени и т.н.

Опитвате се да стиковате работата на външните рекламни екипи – дизайнер, поддъжка и оптимизация на сайт, дивелъпъри, дигитални агенции за социалните мрежи и Гугъл рекламата.

Наемате и агенции за организиране на събития, защото имате щанд на някое такова. Сключвате бартери с издатели и имате нужда от обслужването им. Но най-накрая се оказва, че изпускате клиенти, защото движите сам своя маркетинг.

В този случай е добре да немете маркетинг мениджър, който да поеме маркетинговия процес, без да е необходимо да прекратявате договори за реклама с други агенции и доставчици. В много случаи обаче намирането на качествен служител е времеемко. Затова е добре да се доверите на външен маркетинг мениджър, който ще работи от ваше име и за ваша сметка, но ще спестите средства и време.

3. Не виждате желаните резултати от вътрешния ви екип

Вашият вътрешен маркетинг работи колкото е възможно по-силно с поставените пред тях цели, но резултатите продължават да бъдат недостатъчни.

Трудно е да останете на върха на ефективността и оптимизирането на кампаниите, когато членовете на екипа работят трескаво, за да направят следващата кампания. Няма време за оптимизиране на кампаниите за по-добра ефективност, така че те не могат да постигнат целите си.

Оптимизирането на кампаниите е ключово за ефективността, особено когато става дума за дигитален маркетинг. Агенцията, която наемете, ще се погрижи за вашите кампании много по-добре, защото тя ще иска да ви задържи като клиент. С времето тези взаимоотношения се превръщат в партньорски и приятелски.

4. Искате бизнесът ви да се разраства, наемете маркетингов консултант

Основната цел на всеки бизнес е да има растеж. По-големи прходи, по-голяма печалба, повече служители. За да стане това възможно най-бързо, трябва да се съсредоточите във важните за вас неща или да правите това, което най-добре умеете.

Агенциите, които предлагат качествени услуги, са наясно, че бързи резултати не се постигат, ако някои от вътрешните ви маркетингови процеси куцат – например: обслужване, организация на сайта, недостатъчна складова наличност, липса на добри търговци, които да продават, следгаранционно обслужване и т.н. Всеки похарчен лев за реклама ще е почти безсмислен.

Затова е особено важно да имате маркетингов консултант или външен маркетинг мениджър, който да ви напътства в този процес по изграждане на добра вътрешна организация и подобряване на вътрешните маркетингови процеси.

Така постигате оптимални резултати от наличните ви ресурси и по-добър брандинг и позициониране на пазара. След това е добре да започнете да рекламирате, защото ще сте уверени, че който и клиент да дойде при вас, вие наистина ще му предложите най-доброто. Така и резултатите от рекламата ви ще бъдат далеч по-ефективни.

Маркетинговият консултант ще ви напътства в процеса и ще ви предложи най-оптималните решения, съобразени с качество и бюджет, и в крайна сметка ще ви излезе по-евтино. Той е наясно от какви точно дигитални и недигитални активи имате нужда и кога и как да започнете да ги използвате, как да комуникирате и как да бъде организирано всичко, какви проучвания да се направят и как да позиционира даден продукт.

Вижте полезни маркетинг видеа за елементите на маркетинг микса – цена и ценова политика, стратегии за избор на целеви пазар, какво е продукт и как да се позиционира, рекламата в маркетинга и много други.

5. Искате свежи идеи, но без обвързване

Много често на мениджърите им е трудно да споделят, когато са изправени пред трудност. Близките им хора не могат да им помогнат, защото не са наясно с конкретния бизнес, а пред другите изпитват срам да не би да се изложат.

Когато работите с външен маркетинг мениджър/консултант, той има богат опит и е наясно как са организирани нещата другаде. Обикновено той може да направи и много лесно проучване и да даде свежи идеи, които да бъдат приложени във вашия конкретен бизнес.

Освен това, външният маркетинг мениджър следи всички новости в платформи, иновации в рекламирането, излизане на нови канали за реклама и т.н. Той постоянно се самообучава и комуникира със свои колеги, за да може да предложи най-доброто на своите клиенти. В случай че наемете вътрешен човек за фирмата ви, то вие трябва да му плащате за такова обучение и съответно за вас това ще е по-скъпо. От друга страна, той няма да има с кого да обменя опит и да получава нови знания.

6. Спестявате от софтуер

В дигиталния маркетинг има доста платени инструменти и софтуер, които са част от ежедневната работа на всяка една агенция. Ако искате да наемете вътрешен човек за фирмата ви, то трябва да се снабдите и с всички тези програми и инструменти, което ще ви струва доста скъпо.

От друга страна, външният маркетинг мениджър е осигурил платения си достъп до тях, защото обслужва няколко бизнеса и иска бързо и ефективно да работи. В някои случаи дори може и да автоматизира някои от процесите, като по този начин спестява време. Това време той ще го отдели за изработване на по-добра маркетингова стратегия.

7. Маркетинг мениджърът има изграден екип

Когато немете външен маркетинг мениджър или консултант, той има изграден екип, с който работи. Има случаи, в които можете все още да нямате ваши собствени доставчици на услуги или сте разочаровани от досегашните си и не искате да плащате в търсене на съответната услуга. В този случаи, той може да ви предложи и да гарантира качествена услуга.

Освен това с времето маркетинг мениджърът е изградил и подхадящ начин на работа и комуникация между него и доставчика, например дизайнер, уеб разработчик, SEO специалист и т.н. Това в никакъв случаи не означава, че той ще ви взема повече пари. Напротив, той ще ви спести време и усилия в търсене на такъв.

Маркетинг агенция Криейтивз предлага маркетинг мениджър под наем. Тази услуга е особено подходяща за малки и стартиращи фирми. Вижте повече информация тук.

bg_BGBulgarian