Как се пише задание за уебсайт?

Редизайн или ще създавате нов уебсайт? Търсите изпълнител, но сте в трудната ситуация как да обясните всичко, което искате. Вижте как да напишете своето задание за уебсайт.

През определен период собствениците на сайтове решават да ги обновят като дизайн, да се добавят нови функционалности, стари да се премахнат. Възможно е дори да нямате сайт и да искате да ви се създаде нов. Започвате да търсите изпълнител на проекта. В един момент обаче се оказва, че изпълнителят не ви е разбрал какво точно искате, стават недоразумения или обстановката става нажежена. Днес ще ви помогнем да не изпадате в такива ситуации с темата ни Как се пише задание за уебсайт?

как се пише задание за сайт за редизайн или при добавяне на нови функционалности в уебсайта

Когато пишете задание за уебсайт – дали е към програмист или агенция – важно е да следвате определена последователност и съответно важни точки, които задължително трябва да се включват в заданието.

Преди да разгледате чеклиста, искаме да споделим за една наша инициатива. На нашата Facebook страница можете да получвате всеки понеделник безплатни маркетинг съвети. Те са от различно естество, но винаги свързани с конкретна тема и област от маркетинга. Последвайте ни, ако все още не сте го направили, за да сте винаги информирани.

Създаването на един сайт изисква 💜 креативност, добър дизайн, познаване на таргет потребителите, за да имат добро изживяване на него и т.н.  Освен за потребителите, сайтът трябва да бъде изграден така, че да могат търсачките да го обхождат по-добре, да е бърз, да е оптимизиран за различни устройства и т.н. Първо обаче се започва с какво искате да постигнете с направата на сайт.

Чеклист при писане на задание за уебсайт

 • Започва се с изясняване за изграждане на нов уебсайт или за редизайн на съществуващ такъв
 • Посочете вида на сайта – дали искате да е корпоративен, онлайн магазин, блог или медия
 • Какво искате да правите с този сайт – да информирате за продукти/услуги, които предлагате, да продавате различни продукти, да правите онлайн обучения, да списвате статии и т.н.
 • Какви функционалности искате да има: езикова версия, контактна форма, календар за събития, възможност за регистрация на различни профили на потребители, видове разплащания, възможности за обучения и т.н.
 • Какви интеграции да има – с MailChimp или друга мейлинг система, с някаква друга платформа, която ползвате, и т.н.
 • Структура на менюто – освен Начало, трябва да определите какви страници искате да имате, съответно и подстраници. Важно е да може да се достига до съответната страница МАКСИМУМ С ДВА клика
 • Какво искате да има на началната страница и на вътрешните страници – тук не става въпрос за текстове/снимки, а за вида информация – дали ще е тип статийна, контактни форми, продуктови описания, категорийни страници и т.н.
 • Ако ще се изработва онлайн магазин – помислете през какви стъпки искате да преминава потребителя, докато завърши поръчката си
 • Как да изглежда продуктовата страница – какви елементи искате да има на нея.
 • Ако трябва да има интеграция с ERP/CRM система – пояснете го още в началото
 • Ако искате да има някаква друга функционалност, обяснете го още в началото

Какво още да включите във вашето задание за уебсайт?

Всякаква друга функционалност или важни за вас възможности, които да дава сайта, са важни за разработчика и за агенцията преди стартиране на проекта. По този начин ще може много по-лесно да се определи как да бъде изграден сайтът. В някои случаи WordPress НЕ Е възможно решение.

В такава ситуация също можем да помогнем. Освен с WordPress сайтове, можем да помогнем и с решения изцяло собствена разработка, които да решат вашите проблеми с необходимите функционалности и възможности, които искате да има на вашия сайт.

Добре е да опишете всичко във вашето задание за уебсайт, което си представяте и искате да се случи. Така ще си изясните доста въпроси още преди да изпратите заданието.

Искате да обновите сайта си или искате да изградим изцяло нов – няма проблем. Вижте цените ни за Изграждане на уебсайтове. Пишете ни на office@creativezbg.com или използвайте контактната ни форма.

bg_BGBulgarian