Историята на Черния петък

Всяка година, в последния четвъртък на ноември е бумът на търговията, ниските цени и лудостта на пазаруването. Всички познаваме това време като Черен петък. С времето дните за пазаруване се увеличават със събота и неделя, а след това идва и Кибер понеделника (Cyber Monday). Каква е историята на Черния петък? Кога и защо се е зародил?

Съществуват различни легенди за зараждането на Черния петък. И всички те са от различни части на света и са свързани с различна история.

Историята на Черния петък в САЩ

Каква е историята на Черния петък

Най-достоверната от тях и, която в никакъв случай не е лъскава, е свързана с… футбол. През 50-те години на миналия век полицията във Филаделфия, САЩ, използва термина, за да опише хаоса, който настъпва в петък след Деня на благодарността. Тогава големи тълпи хора – от предградията и туристи, идват заради съботния мач на армията и флота, който се провежда там.

Заради това събитие, не само че полицаите не можели да си вземат почивен ден, ами трябвало да карат и извънредни смени. Крадците също се възползвали от този хаос, за да задигнат каквото могат от магазините, което била още една причина полицаите да не почиват.

Така между двата празника – Деня на благодарността и традиционния футболен мач, хората започнали да пазаруват повече и то много повече, почти до степен на излишък. И тъй като терминът Черен петък носел мрачно настроение, местните фирми безуспешно се опитали да го заменят с Голям Петък.

Друга легенда за историята на Черния петък свързва черното с увеличаване на оборота. В Америка, популярен израз е, че си „на черно“, когато магазинът реализира печалба. Всичката тази маса от хора е пазарувала много в този ден и по този начин търговците вече са били с положителен баланс в търговските си книги.

Така в края на 80-те години концепцията „от червено до черно“ и Черният петък вече се превръщат в нещо хубаво и положително за всички.

От 2003 г. насам Черният петък традиционно е най-натоварения ден за пазаруване в годината в Съедонените щати.

Черен петък във Великобритания

Във Великобритания Черният петък е термин, който се свързва с петъка преди Коледа. Това е денят, в който спешните служби активират плановете за действие при извънредни ситуации, за да се справят с увеличаването на натовареността поради многото хора, които излизат да пият в последния петък преди Коледа и дългата почивка.

Все пак в Обединеното кралство също има Черен петък, както го познаваме ние, а Financial Times нарича сезона „най-важният” в сектора на търговията. Други вече определят, че ноември е новият коледен месец за пазаруване във Великобритания.

историята на черния петък и кибер понеделника

Черен петък по света

В Индия Черният петък не е толкова известен, тъй като местните празници са по различно време. Най-големият индийски и индуистки празник – Дивали или Дипавали, се празнува в края на октомври или началото на ноември и е равносилен на нашата Коледа. Въпреки това индийските онлайн търговци прилагат същите тактики в електронната търговия както техните колеги по света за Черния петък и Кибер понеделника (Cyber Monday).

В Швейцария историята на Черния петък започва през 2013 г. Първата промоция за най-известния ден с намаления е пусната от Manor, а на следващата година се включват още търговци. Въпреки това Singles Day, който е на 11 ноември, измества Black Friday и Cyber Monday.

Във Франция интересен факт е, че няколко онлайн търговци се опитват да „клонират“ Черния петък в друг период. Наричат го French days, като промоцията продължава от 27.04 до 1.05.

Историята на Кибер понеделника (Cyber Monday)

Терминът е въведен през 2005 г. от Елън Пейдж, Старши Вицепрезидент на Националната федерация за търговия на дребно. В нейна публикация в печата, озагалавена „Кибер понеделник“ (Cyber Monday) тя въвежда понеделника след Деня на благодарността като един от най-големите дни за онлайн пазаруване.

Сега Черният петък и Кибер понеделникът са сляти в почти една седмица – дива и луда за всички – за търговци, за потребители и за маркетолози.

Вижте интересни трикове за вашия Черен петък на нашата Facebook страница – всеки понеделник приложими маркетинг съвети.

Можем да ви помогнем с изготвянето на маркетинг план, за да се фокусирате в останалата подготовка за вашия Черен петък. Разгледайте нашето портфолио от услуги и се свържете с нас на office@creativezbg.com или през формата ни за контакт.

bg_BGBulgarian