Защо е важен уебсайта?

Защо е важен уебсайта? Много от вас ще си кажат „Тия луди ли са! Разбира се, че уебсайтът е важен, няма нужда да ми го обясняват.“ И те ще са прави. Днес, обаче искаме да хвърлим малко по-различна светлина върху този въпрос, а именно – Защо начинът, по който изглежда и функционира вашия уебсайт, е важен?

Тази статия е част от нашата Фейсбук поредица с Маркетинг съвети. Като за начало нека споделим и няколко интересни мисли на световни маркетолози и предприемачи относно важността на уебсайта:

Защо е важен уебсайта за маркетинга и бизнеса?
Защо е важен уебсайта?

Пол Кууксън: “Уебсайтът ви популяризира 24/7. Никой друг няма да го направи.“

Д-р Кристофър Дейдаг: „Уебсайт без посетители е като кораб, изгубен в хоризонта.“

Остин Клеон: „Не мислете за уебсайта си като машина за самореклама, мислете за него като машина за самооткриване.“

Амит Калантри: „Уебсайтът е прозорец, през който вашият бизнес приветства света.“

Джей Баер: „Никой не идва на вашия уеб сайт, за да се забавлява. Те имат въпроси, на които смятат, че можете да отговорите. Съдържанието отговаря на въпроси.“

И една бонус мисъл, която някъде прочетохме: „Страхотният уебдизайн без функционалност е като спортен автомобил без двигател!“

Нека присъпим към въпроса: Защо е важен уебсайта?

Когато даден магазин отваря, той държи да изложи най-доброто и атрактивно на витрината си. Така ще привлече повече посетители и купувачи. Мислете за сайта си по същия начин. Вашият уебсайт е витрината на вашия бизнес. Дали имате онлайн магазин, корпоративен уебсайт или просто личен сайт, то най-важното на един уебсайт е да:

  • Привлича правилните посетители;
  • Насочва към основните услуги или продукти, които предлагате и да ги продава;
  • Събира данни за контакт за бъдеща комуникация.

По данни на Comscore 93% от решенията за бизнес покупка започват с търсене в търсачката. Ако вие намяте уебсайт, то това означава, че вашият пазар е свит и продавате само на една част от онези оставащи 7%.

Основна бизнес цел – отговорете на въпроса Как искам да правя бизнес? и след това ще можете лесно да отговорите на въпроса Защо е важен уебсайта?

Основна част от цялостния маркетинг – уебсайтът е основна част от цялостната маркетинг стратегия. Каквото и да правите, вие привличате и продавате чрез него.

Професионализъм – чрез уебсайта си вие излъчвате професионализъм. Там е мястото, където можете да покажете част от работата си или продуктите, които предлагате. Можете да добавяте стойност за потребителите или просто да покажете вашата експертиза.

Лесен достъп – Уебсайтът може да се достигне от всяка точка на планетата. Аз лично мога да дам редица примери за продажби на услуги през уебсайта. И то не става въпрос само за маркетинг. Майка доведе детето си на лекар от Англия, защото намери лекар в България, който можеше да я приеме по-бързо. Примерите са много. Все пак живеем в глобален свят и лесно можем да продаваме продукти на цял свят. Наличието на уебсайт прави много лесно хората да ви намерят, да прочетат за вашата компания, какво правите и да отговорите на куп въпроси, които имат към вас.

Най-ниска цена – Уебсайтът промотира бизнеса ви 24 часа в денонощието. А необходмият разход за него е само годишната такса за домейн и хостинг или приблизително 120-150 лв/година. Ако няма уебсайт, колко ли голям ще е бизнесът, че да не може да си позволи такава инвестиция?

Положителен ROI – каквото и да продавате, вие при всички положения ще можете да си възвърнете инвестицията за 1 година. И тъй като в повечето случаи уебсайтът се редизайнва на 5 години, то това означава, че вие ще си възвърнали инвестицията от направата му поне няколко десетки и стотици пъти.

Продължителност във времето – в дигиталното пространство единствено уебсайтът е мястото където имате пълен контрол над случващото се и е вашето собствено място. След като инвестирате в един хубав, модерен, добре оптимизиран и функционален сайт, то той ще продължи да ви служи. Това не се случва с никоя реклама никъде. Освен това дигиталната реклама в повечето случаи води към уебсайта ви. Традиционната реклама в повечето случаи също е обвързана със сайта.

Самообслужване – На вашия уебсайт може да се публикува достатъчно информация за стоките или услугите, както и секция с въпроси и отговори. По този начин можете да подобрите цялостното обслужване, да сведете до минимум времето за отговаряне на повтарящи се въпроси, както и да дадете пълна информация на заинтересованите. Така оптимизирате собственото си време и процеси, вашият отдел за обслужване на клиенти по-ефективен, а и ще покажете на всички потребители, че цените тяхното време.

Ако все още нямате уебсайт или искате да подобрите дизайна и функционалността на сегашния ви, но не знаете как да направите запитването си, вижте статията ни Как се пише задание за сайт?

Сега вече знаете защо е важен уебсайта. Ако искате да обновите сегашния си сайт или се нуждаете от нов, свържете се с нас на office@creativezbg.com или през формата ни за контакт за изготвяне на индивидуална оферта.

Разгледайте галерията ни с уебсайтове и прочетете как протича процесът по изграждане на един уебсайт. И не се притеснявайте, ако имаме въпроси, ние ще ви попитаме още преди изготвянето на офертата.

en_USEnglish