Каква е разликата между front-end и back-end разработчик?

Понякога на човек му е трудно да следи цялата терминология в дадена област. Особено когато става въпрос за друга сфера, тотално различна от сферата, в която се движи. Една от услугите ни е разработване на уебсайтове. Когато комуникираме изграждането на един сайт, се стремим да не използваме специфични термини. Въпреки това, понякога тяхната употреба е неизбежна. Затова темата от Facebook рубриката ни е каква е разликата между front-end и back-end разработчика.

разликата между front-end и back-end при разработване и изграждане на уебсайтове

Без значение от платформата, на която ще се изгражда сайта ви, или ще е със собствено написан код (custom сайт), разбирането на различната работа, което трябва да се свърши по него, улеснява процеса и оптимизира времето по разработването му.

Накратко можем да кажем, че разликата между front-end и back-end програмиста е, че front-end разработчика се грижи за частта, която се вижда от потребителите, а back-end разработчика – за начина, по който функционира сайта. Понякога един и същи човек изпълнява и двете функции. Тогава се нарича full stack дивелъпър.

Има случаи, особено при големи проекти, когато екипът е съставен както от фронтенд, така и от бекенд програмисти, които се занимават с различните дейности.

Front-end разработчик

Front-end разработчикът трябва да владее програмните езици CSS, HTML и JavaScript, а може да има тясна специализация в някои от следните направления, където не винаги е нужна употребата им:

  • уеб дизайнер – създава външния вид на сайта. Това може да е на PhotoShop наприлемр, като на клиента се представя mock-up;
  • UI дизайнер – като цяло дизайнерът създава визията на сайта, свързана с потребителския интерфейс, откъдето идва и името (UI – user interface) – всякакви анмирани ефекти, цветови елементи и графики и т.н.
  • UX дизайнер – това е една от най-отговорните задачи. Преди стартирането на даден проект. UX дизайнерът изучава цялостното потребителско изживяване, което трябва да се създаде, а от там идва и наименованието (UX – user experience). Неговата роля е да проучи и създаде такова потребителско изживяване, че за всеки потребител да е лесно да навигира, бързо да намира желаната информация и в крайна сметка да се превърне в клиент.

Много често се случва и трите различни професии да се изпълняват от един човек. Когато създаваме един сайт, още преди стартиране на работата, сядаме заедно с клиента и начертаваме на лист къде какво трябва да има. Това е изключително важно за нас и за клиента. По този начин „изчистваме“ цялата концепция, клиентът знае какво трябва да получи на изхода и всички са доволни.

Вярно е, че това е работа, която изисква допълнително време и средства, но това спестява главоболия, време за изпълнение, а в някои случаи и бюджет.

Back-end разработчик

Back-end разработчикът се грижи за вътрешната инфраструктура на сайта – начин на функциониране на сайта, сигурност, управление на съдържанието, актуализации, база данни, сървър и др. Владее езиците PHP, C++, Java, .Net и др. Обикновено добрият бекенд програмист владее един от тези езици и достатъчно запознат, за да пише код на 2-ри или 3-ти език. Задължително условие за тях е работата с бази данни като MySQL, Oracle и SQL Server.

Тяхна е задачата така да бъде изграден сайта, че ако тряфикът към него рязко се увеличи, той да не спре да работи коректно. Освен това, мисълта на back-end програмиста тече и в посока – ако трябва да се добави нова функционалност, сайтът така да бъде направен, че добавянето на новата функционалност да не счупи всичко останало. Всяка една връзка и всеки един процес които се случват на сайта, са премислени добре предварително, за да може в последствие администраторът на сайта лесно да качва ново съдържание, да добавя нови бутони в менюто и да променя съществуващото съдържание, без това да навреди на сайта.

В един проект проджект мениджъра координира работата между отделните разработчици и превежда възникналите въпроси на клиента. Също така предоставя всяка нужна информация както на разработчиците, така и на клиента, за да протича гладко и без сътресения един проект по изграждане на уебсайт.

Ако искате да обновите сегашния си сайт или се нуждаете от нов, свържете се с нас на office@creativezbg.com или през формата ни за контакт за изготвяне на индивидуална оферта.

Разгледайте галерията ни с уебсайтове и прочетете как протича процесът по изграждане на един уебсайт. Ако изпитвате затруднения с написването на заданието, хвърлете един поглед по темата Как се пише задание за сайт. И не се притеснявайте, ако имаме въпроси, ние ще ви попитаме още преди изготвянето на офертата.

en_USEnglish