Блокиран профил във Фейсбук – какво се прави?

Толкова сме свикнали вече с профила си в социалните мрежи, че дори и не се замисляме колко вече ни е нужен. Приемаме го за абсолютна даденост. Как да реагираме, ако имаме блокиран профил във Фейсбук? Това е разказ от първо лице, защото три дена бях така.

От няколко месеца насам има масово блокиране на профили – лични или рекламни. А всъщност личния ни профил е толкова важен за нас, че осъзнаваме какво се случва, чак когато ни го блокират. Какво правим обикновено с личния си профил, особено когато той си е напълно нормален, човешки и е част от нашето ежедневие:

  • споделяме статуси и снимки;

  • тагваме приятели, както и нас ни тагват;

  • отбелязваме се на различни събития, както и поддържаме някакъв календар с интересните ни такива;

  • запазваме различна полезна информация;

  • участваме в групи по интереси;

  • и още доста много от функционалностите на платформата, които няма нужда да изброявам сега, но също така:

  • ИМАМЕ ДОСТЪП до различни ВЪНШНИ сайтове и приложения, в които сме решили да си направим регистрация, чрез профила си в социалните медии. В някой случаи може да става въпрос дори за платени услуги или за натрупване на отстъпки;

  • чатим с хиляди хора през Месинджър – лично или по работа.

Освен това много от хората са създали (и продължават да създават) бизнес страници, управляват ги и рекламират продукти. Те преминават от личния си профил към Бизнес мениджър, за да достигнат до бизнес страници и рекламни акаунти.

Практиката показва, че доста хора си създават бизнес страница (важи в пълна степен за малките фирми), управляват си я, създават групи към нея, но са единствените, които имат административен достъп до страницата си или до групата си. Защото искат да държат контрола или просто защото са човекът-оркестър. И в случай че блокират профила на човека, той губи достъп до активите си и аудиторията си, за които е влагал време и средства.

По отношение на причините има една страхотна статия в блога на Иво Илиев, в която споделя доста дълъг списък с възможни причини за блокиране на рекламния профил. Всички тях можете да ги прочетете на този линк.

Какво да правим, ако Фейсбук ни сюрпризира с блокиран профил?

Тук ще разкажа какво на мен ми се случи и как аз процедирах. Може да има и други начини за действие, но лично аз действах така.

Ставам сутринта, приготвям си кафе и отварям Фейсбук през телефона. Излиза ми картинка за „Неуспешно свързване“. Теглих една ***** на мобилния оператор и интернет доставчика, и си изпих кафето с електронната поща. Започвайки работния ден, първият сайт, който се отваря, е Фейсбук. Хоп, там вече картинката е по-ясна, а и аз по-събудена – „Вашият профил е заподозрян в съмнителна дейност. Моля потвърдете акаунта си“!!! Кликам на единствения бутон и учтиво ме молят да изпратя снимка, на която да съм аз и се вижда добре лицето ми, с която да удостоверя, че съм аз.

Тук моментът е много трики. В повечето случаи снимките, които си публикуваме, са такива, които са по-излъскани, където сме красиви, млади, секси, професионалисти и какво ли още не, заснети с професионални камери, допълнително обработени за яркост и наситеност на цветовете и …

Не че нямам такива снимки, но реших да изпратя снимка, която при други нормални обстоятелства нямаше да види бял свят никога. И снимката е тази ⇓

Защо реших да изпратя точно нея? Спомняме си случая със Спас, който не е единствен и изолиран случай. А да създадеш профил в социална мрежа е най-лесното нещо на света. Дори можете да си сваляте от сайтове за сток фотографии снимки на един и същи модел в различни пози. Дори и да не сте публикували някоя снимка, винаги можете със същото лице да публикувате или да изпратите в случая и друга снимка. Там снимките са професионално заснети, големи по размери, а можете да им смените и метаданните с малко повече познания.

В случая моята снимка не ме показва нито млада, нито секси, нито професионално, нито съм с грим, нито… никак. Просто снимка от ежедневието, без да е на фокус, без да е обработена, дори е с дата върху нея. И моля, не ми се смейте на прическата – все пак трябва да окуражаваме въображението на младите таланти, в случая на дъщеря ми.

Извод: Потвърдете профила си с колкото се може по-естествена и натурална снимка..

Какво се случва по-нататък? Разбира се, трябва да имам връзка с околния свят, затова веднага създавам нов профил на десктоп и започвам да каня приятелите си и да възстановявам контакти. През първия ден с новия си профил имах фийд за завиждане – само френдс, няма групи, няма бизнес страници, няма реклами. Съответно до страниците и групите, където трябваше да имам админски достъп се работеше с пълна пара – къде аз имам през друг профил възможност да добавя новия с профил, къде през тиймвюър помагам да ме добавят, къде друг админ ме добавя. Възстанових си работата и можех да работя и дишам спокойно.

Следователно ВИНАГИ имайте поне още един администратор с пълни права в бизнес страницата ви или в групата ви. Не е задължително този човек да има някакви задължения – може да ви е приятел, колега, съпруг/съпруга или … Важното е да й/му имате доверие. Това е начина да запазите и държите контрола върху активите си.

През телефон обаче бях тотално недостижима. Там нямах опцията да изляза от социалната мрежа. Можех да си изтрия профила от Настройките на телефона, но реших, че ботът ще разбере, че съм истински човек, ако продължа и си остана логната там. Обикновено хората имат по един телефон, на който са логнати в социалните мрежи. Ако им се блокира профила, те ще чакат решението. И.. ТЪРПЕНИЕ!

От време на време отварях телефона, за да видя има ли решение и какво се случва, а през десктоп си вършех работата през новия ми профил. И така три дена! Нито писах на съпорт, нито нахалствах, нито упорствах. Просто чаках.

Съветът ми е: Вместо да хабите време и усилия да си пишете с бот, който да вземе крайното решение да ви премахне тотално профила (защото щом толкова упорствате, може би има нещо нередно), по-добре си възстановете контактите и достъпите през нов акаунт, а за стария бъдете търпеливи.

Междувременно реших да дам още един сигнал на платформата. През новия си профил влязох и платих РЪЧНО сума, която спокойно можех да изчакам да си я дръпне автоматично, в Бизнес мениджър. Веднага получих фактурата за плащането на имейла на блокирания ми профил. Според мен това действие дава ясни и положителни сигнали към бота за съществуването на истински човек, т.е. аз.

На четвъртия ден автоматично бях разлогната на телефона и Фейсбук ме приканяше да се логна в стария си профил! Йеее! Денят на победата беше дошъл!

Ботовете може да са изкуствен интелект, но ние разполагаме с нещо много по-силно – Естествен интелект. Използвайте го! Завършвам с една мисъл на инж.Любомир Попов, която чух на Online advertising конференцията и ми стана много любима – Мислете! (Все) (още) (не) е забранено…

Разгледате нашите услуги – ние сме насреща, за да помогнем на Вашия бизнес да се развива.

bg_BGBulgarian