Годишен рекламен бюджет – план как се формира + [EXCEL ТАБЛИЦА]

Пред много бизнеси стои въпроса колко да заделят за реклама за следващата година. В много случаи дори се определя „на парче“, особено в малките фирми. Моето мнение е, че няма значение какъв е размерът на бизнеса ви, вашият годишен рекламен бюджет може да бъде съставен и да се стремите да го следвате през цялата година.

Годишен рекламен бюджет и таблица с разпределение

Когато съставяте маркетинговия си бюджет, трябва да включите в него и вашият годишен рекламен бюджет. Рекламата е част от продажбите и маркетинга. Парите, изразходвани за реклама, също могат да се разглеждат като инвестиция в изграждането на бизнеса.

Преди да съставите годишен рекламен бюджет

За да поддържа рекламния бюджет в съответствие с промоционалните и маркетинговите цели, всеки собственик на фирма или маркетинг мениджър трябва да отговори на няколко важни въпроса:

1. Кой е целевият потребител? Кой се интересува от закупуването на продукта или услугата и какви са конкретните демографски особености на този потребител (възраст, заетост, пол, нагласи и т.н.)? Често е полезно да се състави потребителски профил, за да се даде абстрактна представа за „целевия потребител“ лице и личност, които могат да бъдат използвани за оформяне на рекламното послание.

Повече информация относно целеата аудитория и съставяне на buyer persona /идеалния клиент/, можете да прочетете на

>> https://creativezbg.com/online-offline-ads-2-buyer-persona-customer-journey/

2. Какъв тип медии ще бъде най-полезен за достигане до целевия потребител? Всеки бизнес иска да се рекламира навсякъде, но дали всеобхватната и мащабна кампания би довела до резултати? Не ме разбирайте погрешно – аз съм ЗА мащабност и използване на колкото се може повече рекламни канали. Но не всички канали работят за конкретния бизнес. Съответно трябва да подберете добре каналите и конкретните медии, които работят за вас.

Повече информация и кои са онлайн каналите: https://creativezbg.com/online-offline-advertising-channels-3/

Повече информация и кои са офлайн каналите: https://creativezbg.com/online-offline-advertising-channels-4/

3. Какво е необходимо, за да може целевият потребител да закупи продукта? Дали продуктът се продава емоционално или е след внимателно обмисляне? Дали продажбата е онлайн, офлайн или е услуга и работите със запитвания и оферти?

4. Каква е връзката между рекламните разходи и въздействието на рекламните кампании върху покупките на продукти или услуги? С други думи, колко печалба вероятно ще бъде спечелена за всеки лев, изразходван за реклама?

Отговорите на тези въпроси ще помогнат да се определят специфичните пазарни условия и конкретните цели, които компанията желае да постигне с всяка една рекламна кампания. След този анализ можете да пристъпите и към определяне размера на вашия рекламен бюджет.

Други характеристики, които трябва да включите в разпределението на вашия годишен рекламен бюджет, са:

  • консистентност на кампаниите;

  • продължителност на кампаниите;

  • масовост на кампаниите;

  • периоди с конкуренция – тук имам предвид периоди, в които и други бизнеси, които традиционно рекламират малко или никак, се включват в рекламния поток в съответия период и търсят вниманието на потребителите. Такива са Черни петъци, Коледа, 14 февруари, 8 март, 1 юни и т.н.

Съставяне на годишен рекламен бюджет

Първоначално, след като поне приблизително, ако не точно, определите една сума като бюджет за цялата година, задължително махнете 20% от нея. Тези 20% от годишния ви бюджет ще ви позволят през годината да не пропускате интересни и изгодни възможности за реклама или да успеете да покриете някакви непредвидени ситуации. Разпределите ли целия си бюджет „до стотинка“, няма да имате резерв за изненади.

Този съвет обаче е приложим само към големи бюджети. Много от малките бизнеси, които отделят бюджет до 5000 лв./година, трудно биха приложили правилото за 20-те процента.

След като сте отделили 20% от бюджета, вече можете да пристъпите и към определяне на конкретните суми и брой кампании по отделните медии, които ще правите в месеца.

Тук можете да свалите примерна таблица с нанесени формули. EXCEL ТАБЛИЦА

Разпределение на средствата

Разходите са разделени по трите вида маркетинг – офлайн, онлайн и събитиен маркетинг.

При офлайн маркетинга обикновено се ползват агенции, с които се сключват годишни договори за обслужване. (Вижте нашите услуги и как можем да ви бъдем полезни) Така че спокойно можете да си нанесете сумите по месеци. Почти същото важи и за онлайн маркетинга – с малката разлика, че много често може да ви се наложи да прибягвате и до част от онези 20%, които отделихте в началото поради ъпдейти на платформите, като увеличение на цената на рекламата във Фейсбук или по-бързото изхарчване на бюджета в Гугъл.

Имайте предвид, че по данни от Forrester Research и eMarketer бизнесите в САЩ разделят бюджета си почти по равно между дигиталните активности и офлайн рекламата.

Някои може би ще се зачудят защо слагам събитията като отделен вид маркетинг. Смятам, че той е различен и като активности, и като формиране на бюджет за самото събитие. Дали сте спонсор на събития, дали сте организатор на събития или участвате като изложител например, всяко едно събитие носи своята конкретика и изисква не само определяне на конкретен бюджет за него, но и после разпределението му по пера – кетъринг, наем на зала и оборудване, наем на озвучителна техника, реклама на събитието – дигитална и традиционна, рекламни материали, които ще се раздават и т.н.

Съответно, ако знаете на кои събития ще участвате следващата година, особено ако сте били участник през тази, то можете да нанесете и приблизителен бюджет. Можете да прецените дали е бил достатъчен, защото вече познавате конкретното събитие. Същото важи и за събитията, които сами организирате – това са лекции и семинари, уебинари, корпоративни вътрешни събития, корпоративни външни събития и т.н.

След сключването на годишни договори за конкретно обслужване или позиции, вече знаете и конкретните цени. Следователно можете да започнете да ги нанасяте в таблицата.

След сключването на годишни договори за конкретно обслужване или позиции, вече знаете и конкретните цени. Следователно можете да започнете да ги нанасяте в таблицата с вашия годишен рекламен бюджет.

Други - секцията за непредвиденото

В края има и една графа Други. Там можете да нанасяте всички непредвидени ситуации през годината. Мога да дам много примери от всякакво естество.

Например: лека катастрофа на фирмения автомобил, не е задължително вие да сте шофьорът, и трябва да се ребрандира и брандира наново автомобила или изгорели крушки на светеща реклама – трябва да повикате фирмата, която я е изработила, за да ги смени, или изгодно предложение за реклама или покана за събитие, което е ново и искате да участвате. По-горе споменах и за промяна на цените и/или ъпдейти на отделните платформи. Примерите са безкрайно много.

Накрая ще можете да определите и какво е процентното отношение и в абсолютни стойности във вашия годишен рекламен бюджет по отделните видове маркетинг – по месеци, по медии, по видове. Запишете си процентите и сумите сега, за да можете да ги сравните през декември следващата година, след като вече сте изразходвали и онези 20%, които първоначално отделихте.

Моят съвет е: дали сте малка или голяма фирма и без значение колко ви е голям бюджетът, можете да си направите годишен план. Не забравяйте, че това е първоначален план, който може да се коригира нагоре или надолу през годината според развитието на бизнеса ви.

Разгледате нашите услуги – ние сме насреща, за да помогнем на Вашия бизнес да се развива.

bg_BGBulgarian