Годишен рекламен бюджет – план как се формира + [EXCEL ТАБЛИЦА]

Пред много бизнеси стои въпроса колко да заделят за реклама за следващата година. В много случаи дори се определя „на парче“, особено в малките фирми. Моето мнение е, че няма значение какъв е размерът на бизнеса ви, вашият годишен рекламен бюджет може да бъде съставен и да се стремите да го следвате през цялата година.

Годишен рекламен бюджет и таблица с разпределение

Когато съставяте маркетинговия си бюджет, трябва да включите в него и вашият годишен рекламен бюджет. Рекламата е част от продажбите и маркетинга. Парите, изразходвани за реклама, също могат да се разглеждат като инвестиция в изграждането на бизнеса.

Преди да съставите годишен рекламен бюджет

За да поддържа рекламния бюджет в съответствие с промоционалните и маркетинговите цели, всеки собственик на фирма или маркетинг мениджър трябва да отговори на няколко важни въпроса:

1. Кой е целевият потребител? Кой се интересува от закупуването на продукта или услугата и какви са конкретните демографски особености на този потребител (възраст, заетост, пол, нагласи и т.н.)? Често е полезно да се състави потребителски профил, за да се даде абстрактна представа за „целевия потребител“ лице и личност, които могат да бъдат използвани за оформяне на рекламното послание.

Повече информация относно целеата аудитория и съставяне на buyer persona /идеалния клиент/, можете да прочетете на

>> https://creativezbg.com/online-offline-ads-2-buyer-persona-customer-journey/

2. Какъв тип медии ще бъде най-полезен за достигане до целевия потребител? Всеки бизнес иска да се рекламира навсякъде, но дали всеобхватната и мащабна кампания би довела до резултати? Не ме разбирайте погрешно – аз съм ЗА мащабност и използване на колкото се може повече рекламни канали. Но не всички канали работят за конкретния бизнес. Съответно трябва да подберете добре каналите и конкретните медии, които работят за вас.

Повече информация и кои са онлайн каналите: https://creativezbg.com/online-offline-advertising-channels-3/

Повече информация и кои са офлайн каналите: https://creativezbg.com/online-offline-advertising-channels-4/

3. Какво е необходимо, за да може целевият потребител да закупи продукта? Дали продуктът се продава емоционално или е след внимателно обмисляне? Дали продажбата е онлайн, офлайн или е услуга и работите със запитвания и оферти?

4. Каква е връзката между рекламните разходи и въздействието на рекламните кампании върху покупките на продукти или услуги? С други думи, колко печалба вероятно ще бъде спечелена за всеки лев, изразходван за реклама?

Отговорите на тези въпроси ще помогнат да се определят специфичните пазарни условия и конкретните цели, които компанията желае да постигне с всяка една рекламна кампания. След този анализ можете да пристъпите и към определяне размера на вашия рекламен бюджет.

Други характеристики, които трябва да включите в разпределението на вашия годишен рекламен бюджет, са:

  • консистентност на кампаниите;

  • продължителност на кампаниите;

  • масовост на кампаниите;

  • периоди с конкуренция – тук имам предвид периоди, в които и други бизнеси, които традиционно рекламират малко или никак, се включват в рекламния поток в съответия период и търсят вниманието на потребителите. Такива са Черни петъци, Коледа, 14 февруари, 8 март, 1 юни и т.н.

Съставяне на годишен рекламен бюджет

Първоначално, след като поне приблизително, ако не точно, определите една сума като бюджет за цялата година, задължително махнете 20% от нея. Тези 20% от годишния ви бюджет ще ви позволят през годината да не пропускате интересни и изгодни възможности за реклама или да успеете да покриете някакви непредвидени ситуации. Разпределите ли целия си бюджет „до стотинка“, няма да имате резерв за изненади.

Този съвет обаче е приложим само към големи бюджети. Много от малките бизнеси, които отделят бюджет до 5000 лв./година, трудно биха приложили правилото за 20-те процента.

След като сте отделили 20% от бюджета, вече можете да пристъпите и към определяне на конкретните суми и брой кампании по отделните медии, които ще правите в месеца.

Тук можете да свалите примерна таблица с нанесени формули. EXCEL ТАБЛИЦА

Разпределение на средствата

Разходите са разделени по трите вида маркетинг – офлайн, онлайн и събитиен маркетинг.

При офлайн маркетинга обикновено се ползват агенции, с които се сключват годишни договори за обслужване. (Вижте нашите услуги и как можем да ви бъдем полезни) Така че спокойно можете да си нанесете сумите по месеци. Почти същото важи и за онлайн маркетинга – с малката разлика, че много често може да ви се наложи да прибягвате и до част от онези 20%, които отделихте в началото поради ъпдейти на платформите, като увеличение на цената на рекламата във Фейсбук или по-бързото изхарчване на бюджета в Гугъл.

Имайте предвид, че по данни от Forrester Research и eMarketer бизнесите в САЩ разделят бюджета си почти по равно между дигиталните активности и офлайн рекламата.

Някои може би ще се зачудят защо слагам събитията като отделен вид маркетинг. Смятам, че той е различен и като активности, и като формиране на бюджет за самото събитие. Дали сте спонсор на събития, дали сте организатор на събития или участвате като изложител например, всяко едно събитие носи своята конкретика и изисква не само определяне на конкретен бюджет за него, но и после разпределението му по пера – кетъринг, наем на зала и оборудване, наем на озвучителна техника, реклама на събитието – дигитална и традиционна, рекламни материали, които ще се раздават и т.н.

Съответно, ако знаете на кои събития ще участвате следващата година, особено ако сте били участник през тази, то можете да нанесете и приблизителен бюджет. Можете да прецените дали е бил достатъчен, защото вече познавате конкретното събитие. Същото важи и за събитията, които сами организирате – това са лекции и семинари, уебинари, корпоративни вътрешни събития, корпоративни външни събития и т.н.

След сключването на годишни договори за конкретно обслужване или позиции, вече знаете и конкретните цени. Следователно можете да започнете да ги нанасяте в таблицата.

След сключването на годишни договори за конкретно обслужване или позиции, вече знаете и конкретните цени. Следователно можете да започнете да ги нанасяте в таблицата с вашия годишен рекламен бюджет.

Други - секцията за непредвиденото

В края има и една графа Други. Там можете да нанасяте всички непредвидени ситуации през годината. Мога да дам много примери от всякакво естество. Например: лека катастрофа на фирмения автомобил, не е задължително вие да сте шофьорът, и трябва да се ребрандира и брандира наново автомобила или изгорели крушки на светеща реклама – трябва да повикате фирмата, която я е изработила, за да ги смени, или изгодно предложение за реклама или покана за събитие, което е ново и искате да участвате. По-горе споменах и за промяна на цените и/или ъпдейти на отделните платформи. Примерите са безкрайно много.

Накрая ще можете да определите и какво е процентното отношение и в абсолютни стойности във вашия годишен рекламен бюджет по отделните видове маркетинг – по месеци, по медии, по видове. Запишете си процентите и сумите сега, за да можете да ги сравните през декември следващата година, след като вече сте изразходвали и онези 20%, които първоначално отделихте.

Моят съвет е: дали сте малка или голяма фирма и без значение колко ви е голям бюджетът, можете да си направите годишен план. Не забравяйте, че това е първоначален план, който може да се коригира нагоре или надолу през годината според развитието на бизнеса ви.

Разгледате нашите услуги – ние сме насреща, за да помогнем на Вашия бизнес да се развива.

Абонирайте се за месечния ни бюлетин

Абонирайте се за месечния ни бюлетин, които съдържа освен тонове полезна информация, но и специални промоционални предложения САМО за абонатите.

Обещаваме, изпращаме по един имейл на месец. Така че няма да досаждаме. Също така не споделяме лични данни с трети страни.